Senatorii vor să modifice regulamentul Senatului

Realizator: Alina Bordeiaşu – Senatorii intenționează să modifice regulamentul Senatului, după ce deputații au luat măsuri mai dure împotriva colegilor cu un comportament agresiv în timpul ședințelor de plen. De asemenea, mai multe proiecte de lege așteaptă votul decizional în cele două Camere ale Parlamentului.
Reporter: Amalia Bojescu – Senatorii vor să modifice și ei regulamentul, astfel încât parlamentarii care nu au un comportament corespunzător în timpul ședințelor de plen sau de comisii să fie mai dur sancționați. Deputații au adoptat deja astfel de măsuri în sensul că se interzic gesturile agresive, violența verbală, dar și desfășurarea de bannere în sala de plen. Printre sancțiuni se numără evacuarea din sală sau diminuarea indemnizației cu până la 50% pentru cel mult șase luni.
PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților naționale au inițiat demersul, după ce în timpul dezbaterilor privind moțiunea simplă împotriva ministrului energiei, Virgil Popescu, acesta a fost agresat la tribună de liderul AUR, George Simion. Atât AUR, cât și USR au anunțat că vor contesta modificarea regulamentului la Curtea Constituțională. Deputații USR sunt nemulțumiți de dezbaterile asupra moțiunii simple și vor să îl cheme din nou pe ministrul energiei în Parlament pentru a prezenta soluțiile la criza facturilor la energie. La Camera Deputaților se așteaptă un vot decizional asupra Legii Romexpo, prin care Camera de Comerț și Industrie a României obține cu titlu gratuit din partea statului terenurile pe care își desfășoară activitatea și care nu sunt revendicate. Această lege a fost reexaminată și prevede, între altele, obligația ca în termen de 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate pe suprafața respectivă să fie realizate proiecte de dezvoltare urbană durabilă menite să susțină mediul de afaceri. Partidele din coaliția de guvernare trebuie să cadă de acord și asupra Legii offshore care blochează demararea unor importante proiecte energetice în Marea Neagră./ilixandru/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie)