Un artist excepțional, cornistul german Felix Klieser, invitat la Sala Radio

Miercuri, 23 februarie (de la ora 19:00), veți avea ocazia să îl aplaudați pe Felix Klieser pe scena Sălii Radio, într-un concert prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu. Cornistul german va interpreta Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru corn și orchestră semnat de Richard Strauss.

Programul serii mai cuprinde Uvertura în stil italian – Schubert și Harmoniemesse – Haydn, ultima lucrare de mari dimensiuni semnată de compozitorul austriac. Harmoniemesse va fi interpretată la Sala Radio cu participarea Corului Academic Radio (dirijor Ciprian Țuțu) și a soliștilor Ramona Mardare (soprană), Grazziela Frangulea (mezzosoprană), Nicolae Simonov (tenor) și Cristian Coandă (bas).

Felix Klieser © Julia Wesely

Un artist excepțional și o poveste de viață impresionantă: tânărul muzician german Felix Klieser interpretează la corn doar cu ajutorul picioarelor sale! Suferind de un handicap locomotor (născut fără brațe), Felix Klieser este astăzi un muzician cu o extraordinară carieră internațională, ca o demonstrație a faptului că talentul, ambiția și pasiunea pot trece peste orice obstacol. La vârsta de 5 ani lua primele lecții de corn, la doar 13 ani devenea student al Universității de Muzică și Teatru din Hanovra și în 2014 primea o prestigioasă distincție în Germania: ECHO Classic Prize – pentru cel mai bun tânăr artist. În același an, și-a publicat autobiografia, cu inedita sa poveste de viață. În 2016 a primit premiul Leonard Bernstein la Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein (Germania).

În stagiunea 2020/2021, Felix Klieser a cântat alături de London Mozart Players, Camerata Salzburg, Philharmonisches Kammerorchester Berlin, Orchestra Simfonică din Bournemouth ș.a. Turnee cu ansamblul Chaarts și cu orchestra de cameră Festival Strings Lucerne l-au purtat în Elveția, la Prinzregententheater din München și la Elbphilharmonie din Hamburg. În aceeași perioadă, a fost aplaudat și în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, la București.

În martie 2019, a lansat integrala concertelor pentru corn de Mozart, înregistrată alături de Camerata Salzburg (la casa de discuri Berlin Classics), album aflat în Top 10 al clasamentelor germane de muzică clasică timp de 3 luni. Albumul său de debut – Reveries, cu lucrări pentru corn și pian, a fost lansat în 2013 și a fost urmat în 2015 de Concerte pentru corn, primul CD orchestral al lui Klieser, cu lucrări de Mozart și creații semnate de frații Joseph și Michael Haydn. În septembrie 2017 și-a lansat cel de-al treilea album – Horn Trio, înregistrat împreună cu violonistul Andrej Bielow și pianistul Herbert Schuch la Bayerischer Rundfunk din München.

Dirijor Nicolae Moldoveanu

Violonist, corepetitor, organist şi nu în ultimul de rând dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un vast parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga), la Conservatorul din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale), apoi la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără: Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu, iar de English Sinfonia şi London Mozart Players îl leagă colaborări speciale.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

RADOR –  21 februarie