Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat „operaţiune militară specială” în Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că trupele sale vor acţiona în regiunea controlată de separatişti din Ucraina, pe care a declarat-o independentă în această săptămână.

El a făcut apel la „demilitarizarea” Ucrainei, în cadrul unui discurs televizat, la scurt timp după ce a anunţat o operaţiune militară în regiunea Donbas din estul Ucrainei. „Circumstanţele ne cer să luăm măsuri decisive şi imediate”, a spus Putin, potrivit transcriptului RIA Novosti. „Republica Populară Donbas a apelat la Rusia pentru ajutor. În această privinţă, potrivit articolului 51, partea a şaptea a Cartei ONU, cu aprobarea Consiliului Federaţiei şi urmând tratatele de prietenie ratificate de Adunarea Federală, precum şi asistenţa reciprocă cu DPR şi LPR, am decis că coordonez o operaţiune militară specială”.

Afirmaţiile lui Putin survin în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de iminenţa unei invazii ruse la scară largă. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, joi dimineaţă, în cadrul unui discurs emoţionant, că conducerea rusă a aprobat acţiunea militară în Ucraina şi a promis că ţara se va apăra./mbrotacel/schelaru

edition.cnn.com – 23 februarie