Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis

Realizator: Nicoleta Turcu – Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis cu o oră în urmă, iar toate zborurile către Chișinău au fost redirecționate la Iași. Autoritățile sunt pe cale să declare și stare de urgență în Republică și sunt pregătite să primească câteva zeci de mii de refugiați ucraineni. Deja aproape 2.000 au ajuns pe teritoriul moldovean, iar unii dintre ei se îndreaptă către granița cu România pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Detalii despre toate acestea în relatarea semnată de la Chișinău de Mariana Vasilache.
Reporter: Guvernul va cere Parlamentului de la Chișinău să declare stare de urgență, a anunțat președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat în această dimineață. Comisia pentru Situații Excepționale urmează să se întrunească pentru a întreprinde un șir de măsuri necesare pe perioada de criză.
Maia Sandu: Am stabilit că guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Am dispus identificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a preveni eventuale provocări.
Reporter: Ţinând cont de situaţia din regiune, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi. Aproximativ 1.900 de cetățeni ai Ucrainei, în mare parte familii, au intrat în Republica Moldova, în ultimele ore, a anunțat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco.
Ana Revenco: Din cei 1.900 care au traversat, doar cinci au solicitat protecția din partea Republicii Moldova. Mai mulți dintre aceşti cetățeni menționează că merg la rude sau se pot acomoda inclusiv pe cont propriu. O altă categorie intenţionează să se deplaseze cu destinația Uniunii Europeană. Respectiv, la necesitate vom capacita şi punctele de trecere a frontierei comune cu România. În caz de necesitate Republica Moldova poate acomoda câteva zeci de mii de persoane care vor solicita protecţie.
Reporter: Forţe suplimentare au fost dislocate la mai multe puncte de traversarea frontierei, iar Poliția de Frontieră activează într-un regim intens./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 februarie)