Atac rusesc comis asupra Complexului Memorial al Holocaustului Babi Iar: Zelenski a adresat un apel evreilor

În urma atacului cu rachete lansat de Rusia asupra Kievului, a Complexului Memorial Babi Iar din capitală, şi a unui turn de televiziune, aflat pe teritoriul Babi Iar, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adresat un apel evreilor, în care i-a îndemnat pe toţi evreii din întreaga lume să nu tacă. Șeful statului a îndemnat comunitatea evreiască mondială să nu tacă, atunci când victimele Holocaustului sunt ”ucise pentru a doua oară”. Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat tuturor evreilor din lume, din cauza atacului cu rachete ale armatei ruse asupra Babi Iar la Kiev, într-un mesaj înregistrat video, care a fost făcut public miercuri, 2 martie. El a amintit că Babi Iar este un loc special pentru Kiev, un loc de rugăciune, un loc de comemorare a celor 100.000 de persoane care au fost ucise de naziști. ”Ucideți victimele Holocaustului pentru a doua oară”, a declarat Zelenski. El a subliniat că acest bombardament depăşeşte orice imaginaţie, fiind dincolo de limitele umanității.
„Este foarte important, în acest moment, pentru noi, ca Dvs., milioanele de evrei din întreaga lume, să nu păstraţi tăcerea, pentru că în tăcere se naște nazismul. Prin urmare, strigaţi cu voce tare despre crimele comise împotriva civililor, strigaţi cu voce tare despre crimele comise împotriva ucrainenilor”, a îndemnat Zelenski. El a remarcat că seara trecută și noaptea trecută armata rusă a continuat să lanseze atacuri intense asupra orașelor paşnice ale Ucrainei şi asupra populaţiei civile: „Bombele, rachetele, artileria … asupra civililor. Din nou și din nou. Asupra zonelor rezidențiale. Din nou: Mariupol, Harkiv, Jitomir și asupra altor orașe și orășele ale Ucrainei”. „Ce se mai poate întâmpla în continuare, după (atacul Complexului Memorial al Holocaustului, n.r.) Babi Iar? Care alte „obiecte” militare ameninţă Federaţia Rusă? Care alte „baze NATO”? – Catedrala Sfânta Sofia? Lavra Pecersk de la Kiev? Biserica Sfântul Andrei?”, a întrebat retoric preşedintele.
Zelenski a subliniat că ucrainenii se află pe pământul lor natal, iar autoritățile ruse vor răspunde la Tribunal Internațional pentru crimele comise. Reamintim, că marţi, la Kiev, trupele ruse au lansat atacuri puternice de artilerie, lansând rachete şi atacând Complexul Memorial al Holocaustului Babi Iar şi turnul de televiziune în urma
unui puternic atac cu rachete./vdraguta/sdm2
(www.korrespondent.net – 2 martie)