Cancelarul german susţine că nu există niciun fel de planuri de a disloca rachete NATO în Ucraina

Ar fi corect dacă Rusia ar accepta propunerea făcută de SUA și NATO de a relua discuțiile privind controlul asupra armelor, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz. Într-o intervenţie de joi seară la postul de televiziune ZDF, cancelarul german, Olaf Scholz, a adăugat că nimeni nu are planuri de a disloca rachete NATO în Ucraina.

În opinia sa, ”ar fi corect și destul de rezonabil dacă Rusia ar accepta propunerea făcută de SUA și NATO de a relua discuțiile privind controlul asupra armelor”. ”Preocuparea [președintelui Federației Ruse], pe care a formulat-o el, cu privire la faptul că NATO preconiza să desfășoare rachete în Ucraina îndreptate spre Moscova, [a fost inutilă] – aceasta [desfășurarea de rachete] nu era deloc programată de către nimeni”, a declarat Scholz. Totodată, cancelarul a adăugat că ”la aceste consultări privind controlul asupra armelor, se putea conveni ca aceasta să nu se întâmple”.

La începutul lunii februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscovei i s-a dat promisiunea că infrastructura NATO nu se va muta spre Est. În prezent, potrivit acestuia, este evident ”unde se află NATO: în Polonia, în România, în ţările baltice”. ”Una au spus şi alta au făcut”, a declarat Putin. El a subliniat, de asemenea, că politica de ”uşă deschisă” a NATO nu este consfinţită din punct de vedere juridic./vdraguta/dsirbu

Agenţia de presă TASS – 4 martie