Doi schiori au murit după ce au fost prinşi de o avalanşă în Făgăraş

Realizator: Cristian Bâcâin – Doi schiori au murit sâmbătă într-o avalanșă în munții Făgăraș, în apropiere de cabana Bârcaciu. Salvamontiștii sibieni au reușit cu greu azi-noapte să coboare la baza muntelui trupurile neînsuflețite. Ne spune mai multe corespondenta RRA Carmen Vulcan.
Reporter: Cei doi erau schiori experimentați și practicau schiul extrem off-piste împreună cu un grup de prieteni, în zonă nefiind pârtii amenajate. După o tură, când au văzut că nu ajung la cabană, colegii au alertat salvamontul și au plecat imediat în căutarea lor. I-au găsit cu ajutorul dispozitivelor de detectare a victimelor în avalanșă cu care erau dotați. I-au dezgropat din zăpadă și au început manevre de resuscitare, însă fără rezultat – spune șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Dan Popescu: Serviciul Public Salvamont Sibiu a fost informat, printr-un apel telefonic, asupra posibilității producerii unei avalanșe cu două victime, în zona cabana Bârcaciu din Munții Făgăraș. Victimele au fost găsite ulterior de către colegii lor, aceștia începând manevrele de resuscitare, din păcate fără rezultat.
Reporter: 16 salvamontiști sibieni au intervenit pentru recuperarea trupurilor, iar azi-noapte, în jurul orei 3:00, au reușit să le coboare la baza muntelui și să le predea celor de la medicina legală. În Munții Făgăraș este risc mare de producere de avalanșe de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci la altitudini de peste 1.800 m. La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară doi metri și jumătate./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 martie)