Mercenari, voluntari în războiul din Ucraina

 

Rusia recrutează sirieni, cu experienţă în luptele de stradă, ca să-i folosească în Ucraina – scrie cotidianul The Wall Street Journal, citând funcţionari americani. Deoarece armata rusă încearcă să pătrundă cât mai mult în oraşe, Moscova are mai multă încredere în „profesionalismul” unor luptători experimentaţi, care sunt în stare să cucerească Kievul.

Potrivit celor patru funcţionari americani care au cerut anonimatul, ruşii doresc, prin acest mod, să dea „o lovitură nimicitoare” guvernului ucrainean, iar gestul poate să ducă la escaladarea conflictului. Deocamdată, nu se ştie câţi luptători au reuşit să recruteze ruşii în Siria, însă una dintre sursele ziarului a declarat că o parte a acestora a ajuns deja în Rusia şi aşteaptă să fie lansaţi în luptă.

Oficialii care făceau declaraţii pentru Wall Street Journal nu au dorit să divulge mai multe informaţii despre luptătorii care urmează să fie aruncaţi în luptele stradale din Ucraina şi nici despre stadiul recrutărilor. Însă publicaţia a citat un articol dintr-un ziar sirian, Deir-ez-Zor, potrivit căruia ruşii au oferit sume între 200 şi 300 de dolari pentru localnici, ca să meargă pentru şase luni în Ucraina „pentru îndeplinirea unor misiuni de apărare”.

Sirienii nu ar fi primii cetăţeni străini care intervin în conflictul ruso-ucrainean. Mai de mult, Agenţia Reuters a citat declaraţia liderului cecen, Ramzan Kadirov, potrivit căruia şi din Cecenia au plecat luptători în Ucraina ca să ajute armata rusă.

Pe de altă parte, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a scris duminică pe pagina sa de Twitter că 20.000 de voluntari străini s-au alăturat armatei ucrainene.

Ajutorul militar străin pentru Ucraina are, însă, câteva limite: nicio ţară membră NATO nu trimite militari în Ucraina, pentru a evita un conflict direct cu Rusia, care ar putea să aibă consecinţe imprevizibile. Statele Unite, la începutul lunii februarie – când serviciile secrete americane au avut date certe despre iminenţa invaziei ruseşti – a retras instructorii militari din Ucraina. În lipsa militarilor, ajutorul extern pentru Ucraina s-a rezumat la transmiterea informaţiilor furnizate de serviciile secrete şi la trimiterea de armament şi muniţie. Însă degeaba au sosit containere de aruncătoare de grenade, rachete antiaeriene şi antitanc, dacă nu sunt suficienţi militari care să ştie să mânuiească aceste arme, chiar dacă toţi bărbaţii din Ucraina ar fi mobilizaţi. Din acest motiv, a apărut necesitatea ca problema să fie soluţionată prin recrutarea de voluntari, care să nu aibă legătură cu armatele regulare din statele membre NATO.

Pentru aceşti voluntari a fost creată de către preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, Legiunea Internaţională de Apărare Teritorială Ucraineană. Pentru a facilita intrarea voluntarilor în ţară, a intrat în vigoare, marțea trecută, ordinul preşedintelui care asigură scutire de viză pentru toţi cetăţenii străini, care vor să lupte împotriva invaziei ruseşti. De altfel, Ucraina apelează din 2014 la voluntari străini în luptele din aşa zise republici separatiste Doneţk şi Luhansk.

O cerinţă faţă de voluntari este ca să poate să dovedească cu acte că au îndeplinit serviciul militar. Autorităţile ucrainene recomandă voluntarilor ca să se asigure cu îmbrăcăminte militară, cască, vestă antiglonţ şi alte accesorii. Anunţul Ucrainei a fost bine primit în mai multe ţări, inclusiv în Japonia şi Olanda. Potrivit comunicatului Ministerului de Externe, din zeci de ţări au sosit voluntari, în primul rând din statele unde sunt mulţi ucraneni, ca Statele Unite, Israel şi Canada.

Autorităţile ţărilor de unde vor să plece voluntari în Ucraina nu sunt foarte entuziaşti. În mai multe state – ca de exemplu în Coreea de Sud – legislaţia interzice cetăţenilor să participe pe cont propriu la operaţiuni militare din străinătate, dar există şi ţări – ca de exemplu Letonia – unde a fost ridicată o asemenea interdicţie.

Comunicatul Ministerului de Externe ucrainean nu vorbeşte despre voluntarii care vor să ajute Ucraina prin alt mod decât prin participarea la lupte. Dar sunt şi astfel de cazuri, de exemplu din Franţa – potrivit postului de televiziune France24 – mai mulţi medici s-au oferit să plece voluntar pe front pentru a asigura răniților asistenţa medicală.

Székely Ervin, RADOR