Preşcolarii, elevii şi studenţii ucraineni refugiaţi se vor putea înscrie în unităţile de învăţământ din România

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că preşcolarii, elevii şi studenţii ucraineni refugiaţi în ţara noastră se vor putea înscrie în unităţile de învăţământ din România. Mai mult, ei vor beneficia de drepturi similare cu cele ale cetăţenilor români, de la cazare şi până la burse. Pentru a face faţă acestui aflux de copii şi tineri refugiaţi, sistemul educaţional din România va putea angaja inclusiv cadre didactice ucrainene refugiate în ţara noastră.
Sorin Cîmpeanu: Pentru acei refugiaţi din Ucraina care au cetăţenie ucraineană, statul român va asigura finanţare de la bugetul de stat pentru şcolarizarea lor. De asemenea, există un program CEEPUS, prin care universitățile românești pot primi cadre didactice refugiate din Ucraina. 590 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de profesor, 390 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de conferențiar, 360 de euro pentru cei care posedă titlul didactic de lector sau şefi de lucrări şi 330 de euro pe lună pentru cei care posedă titlul de asistent universitar.
Realizator: În prezent, în ţara noastră există 45 de şcoli, zece licee şi trei universităţi cu predare în limba ucraineană, transmite redactorul RRA, Bogdan Isopescu./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI -10 martie