Lavrov a calificat evenimentele din Ucraina drept o chintesență a cursului Occidentului către o marginalizare a Rusiei

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Europa a renunţat în proporție de 99% la tentativele de a-și apăra independența sa în fața Statelor Unite, care încearcă să readucă lumea la o ordine mondială unipolară. Evenimentele din Ucraina sunt chintesența cursului strategic al Occidentului spre o marginalizare a Rusiei și o descurajare a acesteia în toate domeniile, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat posului de televiziune RT (RUSSIA TODAY).
‘Ceea ce vedem că se întâmplă în momentul de faţă în Ucraina este chintesența cursului strategic occidental, și anume: marginalizarea Rusiei, descurajarea ei, menținerea ei sub control şi încercarea de a se pune capăt dezvoltării Rusiei și, de asemenea, de a reduce rolul Rusiei la zero în politica mondială, în economie, sport, artă, comerț, știință, educație’, a susţinut șeful diplomaţiei ruse.
Pentru atingerea acestor obiective, Occidentul întreprinde acum ‘măsuri fără precedent’, a adăugat Lavrov.
‘Una dintre tendințele fundamentale din acest moment este dorința Statelor Unite, care a devenit din ce în ce mai pronunțată, în ultimul timp, de a readuce lumea la o ordine mondială unipolară”, a continuat el.
‘Am impresia că Europa a încetat deja în proporție de 99% de a-și menține independența, deși președintele Franţei, Emmanule Macron susţine că autonomia strategică pentru Uniunea Europeană este obiectivul său și că el va lupta pentru aceasta, dar cred că nu va reuși’, a adăugat Lavrov. Ministrul a atras atenția în acest sens și asupra Republicii Federale Germania. „Germania este deja absolut dispusă să urmeze instrucțiunile Statelor Unite”, a subliniat el.
„Și în cazul situației cu privire la Nord Stream 2, ne spune clar ce loc ocupă acum Germania în politica mondială. Statele Unite i-au convins pe europeni că știu mult mai bine decât europenii ce este necesar pentru securitatea și bunăstarea Europei”, a conchis ministrul rus de externe, Serghei Lavrov./vdraguta/sdm2

(Agenţia de presă TASS – 18 martie)