Reuters exclude agenţia rusă de presă TASS din piaţa de conţinut pentru clienţi

Reuters exclude TASS din piaţa sa de afaceri pentru clienţi, conform unui mesaj transmis miercuri personalului Reuters, pe fondul criticilor tot mai mari privind modul în care agenţia de presă de stat din Rusia descrie războiul din Ucraina.

„Credem că conţinutul TASS disponibil pe Reuters Connect nu este în conformitate cu principiile trustului Thomson Reuters”, a declarat Matthew Keen, CEO interimar al Reuters, în cadrul unui mesaj intern transmis miercuri angajaţilor.

Principiile Trustului Reuters, https://www.thomsonreuters.com/en/about-us/trust-principles.html , creat în 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial angajează Reuters să acţioneze cu integritate, independenţă şi obiectivitate.

TASS a refuzat să comenteze, deocamdată. Agenţia rusă de presă esue acuzată de unele grupuri mass-media occidentale de diseminarea unor aserţiuni false şi propagandă pe marginea războiului din Ucraina. De la debutul invaziei, giganţi precul Google, Facebook, Twitter şi canale de televiziune pe baz de abonament au restricţionat accesul la posturile de stat ruse RT şi Sputnik, din cauza îngrijorărilor legate de răspândirea dezinformării.

RT şi Sputnik au calificat drept cenzură nejustificată restrictiile impuse împotriva lor. Anterior în luna martie, agenţia de fotografie Getty Images a sistat legăturile cu TASS, potrivit Forbes. Revista a citat un purtător de cuvânt al Getty, potrivit căruia, „pentru a asigura integritatea conţinutului pe care îl distribuim, solicităm partenerilor şi colaboratorilor să se conformeze.” Reuters Connect permite utilizatorilor – în mare parte organizaţii mass-media – să acceseze şi să distribuie conţinutul TASS, în schimbul unei taxe. Totodată, Reuters Connect pune la dispoziţie conţinut Reuters News şi al aproximativ 90 de furnizori terţi, inclusiv Variety, USA Today şi CNBC. Redacţia de ştiri Reuters funcţionează independent de Reuters Connect.

Parteneriatul TASS cu Reuters a fost încheiat în 2020. Într-un comunicat de presă, la 1 iunie, Michael Friedenberg, preşedintele de la acea vreme al Reuters, a declarat că alăturarea TASS la Reuters Connect reprezintă o „constucţie în baza parteneriatului nostru valoros”. Serghei Mihailov, CEO al TASS, a numit parteneriatul „un eveniment cu adevărat semnificativ”./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 23 martie