Premierul Republicii Moldova va conduce comisia guvernamentală responsabilă de reglementarea transnistreană

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, va prezida comisia guvernamentală privind reglementarea transnistreană. După cum s-a precizat, s-a stabilit să se organizeze o nouă întâlnire a liderilor din Republica Moldova și din Transnistria, a cărei dată nu a fost, deocamdată, stabilită.

Rolul acestei comisii, care va fi condusă de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, constă în coordonarea şi promovarea de către toate structurile naţionale de conducere a unei politici comune de reîntregire a țării. Comisia se va ocupa, de asemenea, de reglementarea transnistreană”, se precizează în comunicatul postat pe site-ul Cabinetului de la Chişinău.

În acest comunicat se menționează că din noua componență a comisiei fac parte membri ai guvernului, iar șeful delegației care va purta negocierile cu Tiraspolul, a fost desemnat viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, el a fost numit în funcția de adjunct al Nataliei Gavriliţa, în această comisie. În luna februarie, Chişinăul şi Tiraspolul au fost vizitate de ministrul adjunct rus de externe, Andrei Rudenko, responsabil de reglementarea transnistreană, care a îndemnat părţile să reia negocierile reglementării transnistrene, în formatul „cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Ucraina, Rusia și observatori din SUA și UE), după ce a avut loc o întâlnire între principalii negociatori Oleg Serebrian și ministrul de externe al republicii transnistrene nerecunoscute Vitali Ignatiev.

Aceștia au discutat despre posibilitatea reluării discuțiilor și, de asemenea, au convenit organizarea unei noi întâlniri între liderii Republicii Moldova și Transnistriei, a cărei dată nu a fost încă stabilită. În ultimii doi ani, părțile nu au mai putut susține nicio rundă de negocieri în formatul ‘cinci plus doi’. O serie de acorduri dintre Chișinău și Tiraspol sunt incerte. În plus, autoritățile transnistrene au acuzat Republica Moldova de exercitarea unor presiuni și de nerespectarea acordurilor, suspendând o serie de acorduri drept răspuns.

După alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a făcut o serie de declaraţii dure la adresa Tiraspolului și a anunţat că nu intenţionează să se întâlnească cu liderul transnistrean aşa cum au făcut-o predecesorii săi, acuzând, de asemenea, Rusia de implicare în conflictul armat din 1992. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a respins aceste acuzații, menționând că militarii ruși din contingentul de menținere a păcii, au oprit vărsarea de sânge şi au salvat viața nu numai a transnistrenilor, dar și a locuitorilor Republicii Moldova./vdraguta/lalexandrescu

Agenţia de presă TASS – 24 martie