Adjunctul NATO: Putin nu poate câștiga acest război “neprovocat și ilogic”

Mircea Geoană afirmă că NATO se va vedea “silită să ia măsurile necesare” în eventualitatea unui atac chimic sau nuclear

PORTLAND PRESS HERALD (SUA), 27 martie 2022 – Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că războiul “barbar” al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, un război care durează deja de o lună, este unul pe care el nu îl poate câștiga.

Într-un interviu acordat agenției Associated Press, fostul ministru de externe român, totodată fost ambasador în Statele Unite, a adăugat că NATO se va vedea “silită să ia măsurile necesare” în eventualitatea unui atac chimic sau nuclear, o declarație care survine după comentariile amenințătoare ale unor oficiali de la Moscova, carenu au exclus o asemenea eventualitate. El a refuzat să spună și care ar fi acele măsuri.

“NATO este o alianță de apărare, dar e totodată și o alianță cu forțe nucleare”, a spus el. “Dacă ei vor apela la arme chimice sau la alt gen de sisteme cu o finalitate mai gravă împotriva Ucrainei, acest lucru ar schimba într-un mod fundamental natura războiului pe care Putin l-a lansat împotriva Ucrainei”. “Vă pot garanta că NATO este gata să riposteze în consecință”, a mai adăugat el.

Geoană a spus că atacul lansat de Rusia asupra unui teatru din Mariupol, un oraș aflat sub asediu, atac despre care, vineri, autoritățile ucrainene au afirmat că s-a soldat cu moartea a circa 300 de civili, reprezntă o “nouă dovadă care confirmă că războiul lui Putin este unul neprovocat, ilogic și totodată barbar”.

“Sperăm ca Putin să nu alunece și mai mult pe această pantă a crimelor de război și să distrugă și mai mult această națiune suverană“, a spus el.

Dar războiul brutal pe care Rusia l-a lansat începând din 24 februarie are exact efectul contrar celui sperat de Putin și nu a făcut decât să uneaască Occidentul, contribuind la întărirrea acestei alianțe cu 30 de membri.

La reuniunea la nivel înalt a NATO, desfășurată joi, liderii alianței cu convenit să lanseze patru noi fronturi pe flancul de est – un  asemenea front numrând de obicei între 1000 și 1500 de militari – în Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.

“Aceste grupuri se formează deja”, a spus Geoană, fost ministru de externe al țării sale, România. “Pot anticipa, spunând că va dura doar câteva luni până să putem vedea că aceste grupuri sunt funcționale și acționează la întreaga lor capacitate”.

Geoană crede că, dacă această campanie militară, “ëxtrem de prost planificată și coordonată”, va continua să apese pe umerii forțelor lui Putin – forțe despre care mulți observatori afirmă că sunt zdrobite pe câmpul de luptă – acest lucru va spori miza calculelor greșite ale președintelui rus.

“Obervăm că, deocamdată, armata rusă caută să-și reevalueze situația – încercând să compenseze pierderile masive de oameni și armament înregistrate în prima lună de război”.

Geoană a mai spus că sancțiunile economice și individuale impuse Rusiei, la care se adaugă marile pierderi suferite pe plan militar, ar putea, în cele din urmă, să-l convingă pe Putin să-și regândească ofensiva împotriva Ucrainei.

“Pesemne că Putin a crezut în propriile sale fantezii post-imperialiste, gândindu-se că ucrainenii îi vor primi pe ruși cu brațele deschise”, a mai spus el. “În realitate, ei au opus o crâncenă rezistență. Suntem convinși că, astăzi, chiar și în pofida întăririi forțelor care continuă încă să-i parvină în Ucraina, Rusia tot nu dispune de forța și de capacitatea necesare pentru a ocupa întreaga Ucraină”.

În opinia lui Geoană, principala greșeală a regimului lui Putin a fost aceea de a subestima „curajul armatei ucrainene și unitatea eșichierului politic occidental”.

„Noi sprijinim Ucraina în extrem de diverse feluri – în privința apărării, pe plan financiar, din punct de vedere umanitar”, a spus el. „Atunci când va veni vremea, iar vremea aceea chiar va veni, noi vom ajuta totodată Ucraina să se refacă, să-și reconstruscă națiunea pentru că ei (ucrainenii) ne-au câștigat admirația și merită sprijinul nostru”.

Articol de Stephen McGrath

https://www.pressherald.com/2022/03/26/nato-deputy-putin-cant-win-his-unprovoked-illogical-war/

Traducerea: Alexandru Danga