Senatul a adoptat ordonanța de urgență care reglementează acordarea de sprijin și asistență umanitară refugiaţilor din Ucraina

Realizator: Senatul a adoptat ordonanța de urgență ce stabilește acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini aflați în situații deosebite, proveniţi din zona conflictului din Ucraina. Documentul a fost susținut de toate grupurile parlamentare, însă USR a solicitat admiterea unui amendament.
Senatorul URS, Ștefan Pălărie: Voluntari din toată țara se oferă să creeze linia întâi de ajutor pentru refugiații din Ucraina, dar pericolul pe care noi l-am identificat și pe care l-am semnalizat în repetate rânduri este că în rândul acestor oameni de bună credință se pot strecura oameni care vor dori să abuzeze de situația aceasta și să abuzeze de cei care vor veni și care sunt extrem de vulnerabili. Din acest motiv am propus crearea trasabilității a celor care oferă transport și cazare în ajutorul refugiaților ucraineni.
Realizator: Președinta Comisiei de apărare, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, spunea că documentul poate fi îmbunătățit, dar prin solicitarea USR se ajungea la o legiferare în plus.
Nicoleta Pauliuc: Refugiații trebuie ajutați. Le vom oferi protecție celor care caută adăpost. Da, stimați colegi, poate legea nu este perfectă, este perfectibilă. Avem nevoie de un cadru legislativ să îi ajutăm astăzi pe cei care ne solicită ajutorul. În același timp, cu privire la amendamentul pe care l-ați supus dezbaterii astăzi, avem cadrul juridic care le interzice celor care au condamnări în această zonă de a întreprinde activități de voluntariat, astfel încât aceste persoane nu pot interacționa cu persoane vulnerabile./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 martie)