RFI: MAE critică interpretarea Ambasadei Rusiei privind mașina care a luat foc în fața reprezentanței diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe face un apel către Ambasada Rusiei să manifeste reţinere maximă înaintea finalizării anchetei privind mașina care a luat foc în fața reprezentanței diplomatice. Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a scris, miercuri, pe pagina sa oficială de Facebook, că şoferul care a intrat cu maşina în gardul misiunii diplomatice a fost sub „influenţa unei explozii de isterie anti-rusă”.

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziţie de miercuri a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineaţă. Astfel, MAE consideră ca „pripită şi complet nepotrivită şi inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”.

„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificaţie politică acestui incident tragic şi face apel ca Ambasada Federaţiei Ruse să manifeste reţinere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităţilor responsabile. Până la finalizarea anchetei şi comunicarea rezultatelor acesteia de către autorităţile române competente, orice fel de ante-pronunţări reprezintă doar speculaţii nefondate”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

„Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse. MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor”.

Un autovehicul a intrat în porţile ambasadei Rusiei la Bucureşti, miercuri dimineaţă. Maşina a luat foc, iar şoferul a murit. Bărbatul care a intrat cu maşina în porţile Ambasadei Rusiei la Bucureşti ar fi fost identificat ca fiind Bogdan Drăghici, şeful asociaţiei TATA, condamnat pentru că şi-a abuzat sexual fiica, declară surse din anchetă, scrie News.ro. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Bogdan Staicu, a afirmat că maşina a intrat în poartă, iar apoi bărbatul din interior a aprins un dispozitiv care a provocat incendiul. În interiorul autoturismului anchetatorii au găsit mai multe recipiente cu vopseluri. Ancheta ia în calcul motive personale care au dus la aceste gesturi, excluzând posibilitatea unui atac terorist.

Ambasada Rusiei la Bucureşti transmite condoleanţe apropiaţilor „bărbatului care şi-a dat foc în maşină după încercarea eşuată de a lovi porţile” reprezentanţei diplomatice, subliniind că „oricare ar fi motivele şoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influenţa unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizată” în oraşul ucrainean Bucea. Reprezentanţii ambasadei susţin că oraşul Bucea a fost abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, iar „naţionaliştii ucraineni au masacrat civili”, dând vina pe personalul militar rus./fmatei

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 6 aprilie 2022

Autor Eliza Casandra

https://www.rfi.ro/politica-144261-mae-critica-interpretarea-ambasadei-rusiei-privind-masina-care-luat-foc-fata