Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza situaţiei extrem de grave din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii importante pentru refugiaţii ucraineni care intră în România, direct din Ucraina sau dinspre Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Pentru a ajunge în România din Ucraina pot fi utilizate punctele de frontieră: Halmeu, Sighetu Marmației, Siret, Isaccea. Poți ajunge în România și prin Republica Moldova, utilizând punctele de frontieră:  Rădăuți Prut,  Albita, Sculeni, Stânca, Galați.

 Timpii de așteptare pentru fiecare graniță spre România pot fi verificați în timp real la adresa: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/. Detalii despre situația la punctele de frontieră din Ucraina pot fi găsite la: https://dpsu.gov.ua/en/map/

Persoanele care vin din Ucraina pot călători gratuit pe teritoriul României cu operatorul naţional feroviar CFR Călători doar cu documentele primite la frontieră. De asemenea, călătoria refugiaților care pleacă din România spre Ungaria este gratuită. Astfel, CFR Călători va emite biletul gratuit până în frontieră, iar conductorul MAV, operatorul omolog maghair, mai departe pe teritoriul Ungariei până la Budapesta sau până la următoarea frontieră.

2) Ați pierdut contactul cu familia dvs. ca urmare a războiului din Ucraina? Comitetul Internațional al Crucii Roșii vă poate ajuta. Serviciul este gratuit și toate informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță. Trebuie să găsiți cel mai apropiat birou al Crucii Roșii sau al Semilunii Roșii, în cazul de faţă Crucea Roşie Română.

Intrați în legătură cu reprezentanţii Crucii Roşii Române. Coordonatele de contact sunt : +4021 317 17 18, +4021 312 8452 sau prin e-mail, la crr@crucearosie.ro. Oferiţi cât mai multe informații. Spuneți reprezentanţilor Crucii Roşii tot ce puteți despre membrul familiei dvs. dispărut. Aceştia vor completa apoi un formular folosind aceste informații și îl vor transmite celor care vă pot ajuta să vă găsiţi familia.

Există şi un Call Center Ucraina al Crucii Roşii Române, la numărul de telefon 0374.415.000, unde se răspunde în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă.

3) Ştirile pentru refugiaţii din Ucraina sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00 şi la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.