Ţinutul Buzăului a devenit oficial geoparc internaţional UNESCO

Ţinutul Buzăului a devenit geoparc UNESCO, fiind recunoscut astfel ca teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală. Este a doua zonă din țara noastră care primește acest statut după Țara Hațegului. Ţinutul Buzăului a fost unul dintre cele opt geoparcuri validate aseară de Consiliul Executiv al UNESCO dintr-un total de 16 candidate. El este cunoscut în special pentru vulcanii noroioși, domurile de stare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți. Corespondentul RRA Cristina Moise relatează.
Reporter: Ţinutul Buzăului este în mod oficial geoparc global în rețeaua UNESCO. Validarea, care nu are încă 24 de ore, din partea conducerii internaționale a UNESCO înseamnă că 16 ani de muncă pentru formarea și consolidarea ideii de geoparc în județul Buzău valorizează un patrimoniu geologic, cultural, turistic și educațional deosebit la nivel mondial. După validarea prezentă, spune Răzvan Gabriel Popa, directorul Asociației Ţinutul Buzăului, urmează pe 21 aprilie prezentare în sine în fața conducerii UNESCO.
Răzvan Gabriel Popa: Este evenimentul de primire a noastră în reţeaua geoparcurilor, care în mod normal se făcea la Paris, acum se face digital, de când cu COVID-ul nu o să fie /…/. Am zis că facem şi un fel de sărbătoare locală în acelaşi timp, ca să nu treacă pe sub radarul local.
Reporter: Supuse validării au fost 16 dosare a tot atâtea geoparcuri din lume. Dintre ele au intrat în rețeaua globală a geoparcurilor doar 8. Din geoparcul Ţinutul Buzăului fac parte 18 comune în care locuiesc 43.000 de buzoieni și care de astăzi vor fi promovați la nivel mondial./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 aprilie