Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Crucea Roşie Română şi Crucea Roşie Italiană au inaugurat la Suceava, nord, un hub umanitar ce va facilita ajutorarea cetăţenilor ucraineni. Baza operaţională româno-italiană construită de Crucea Roşie Italiană cu sprjinul financiar al Crucii Roşii Monaco va fi donată Crucii Roşii Române după încheierea conflictului armat din Ucraina. Baza operaţională este formată din 5 corturi cu un spaţiu de depozitare de o mie de metri pătraţi ce permite stocarea a 700 de paleţi cu materiale umanitare în greutate de peste 500 de tone. În cadrul acesteia se vor gestiona activităţile logistice privind operaţionalizarea transporturilor umanitare către Ucraina. Baza operaţională va facilita atât transporturile în Ucraina organizate de Crucea Roşie Italiană şi Crucea Roşie Română, cât şi transporturile organizate de alte societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie ce vor dori să ajute poporul ucrainean. De la declanşarea războiului din Ucraina, Crucea Roşie Română şi Crucea Roşie Italiană s-au implicat constant în ajutorarea populaţiei civile vulnerabile. Crucea Roşie Română a trimis în regiunile Cernăuţi, Uzhorod şi Odesa aproape 70 de tiruri cu 1.725 tone de materiale umanitare pentru aproximativ 170.000 de persoane. Alte 55 de tiruri cu materiale umanitare de urgenţă din străinătate au tranzitat România pentru a ajunge în Ucraina.

2) Circa 100 de copii refugiaţi din Ucraina vor urma cursuri în limba maternă şi după propria programă de învăţământ la Şcoala Gimnazială ‘Uruguay’ din Sectorul 1 din Bucureşto, printr-o iniţiativă derulată în parteneriat cu Fundaţia Inovaţii Sociale ‘Regina Maria’. Finanţat integral din bugetul local, proiectul educaţional prevede că elevii refugiaţi îşi vor desfăşura orele într-un spaţiu special amenajat în acest scop la Şcoala Gimnazială ‘Uruguay’, cu profesori de origine ucraineană sau în sistem online cu unităţi de învăţământ din Ucraina. Iniţiatorii proiectului ‘Ajutăm elevii din Ucraina’ vin în întâmpinarea nevoii ca aceşti copii să poată urma cursuri în propria limbă, să urmeze curricula sistemului de învăţământ din ţara de origine, să se poată adapta mai uşor societăţii în care trăiesc în prezent şi să înveţe treptat limba română, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. Prin acelaşi proiect, cei 100 de copii ucraineni vor participa împreună cu 100 de elevi ai Şcolii Gimnaziale ‘Uruguay’ la activităţi cultural-sportive, stabilite de comun acord.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.