„Almost… Aproape – o călătorie în jurul lumii la Viena”, expoziție de fotografie Wojciech Czaja la Muzeul Municipiului Bucureşti-Palatul Suțu

O călătorie în jurul lumii în vremuri pandemice? Jurnalistul de arhitectură Wojciech Czaja arată cum se poate face acest lucru fără să te depărtezi prea mult de casă. Încă din prima perioadă de carantină („lockdown”) de la începutul pandemiei de COVID-19, în primăvara anului 2020, călare pe un scuter Vespa, el a început să exploreze Viena, orașul în care trăiește – o călătorie în care a descoperit nenumărate clădiri, ornamente, spații care amintesc de alte așezări urbane de pe glob, de mari metropole internaționale. Rezultatul acestui periplu se dezvăluie în expoziția de mare succes „Almost. O călătorie în jurul lumii la Viena”, prezentă la București grație unei colaborări între Muzeul Municipiului București-Palatul Suțu și Forumul Cultural Austriac. Expoziția poate fi vizitată între 10 mai și 26 iunie la Muzeul Municipiului București-Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2). Vernisajul din data de 10 mai, ora 19.00, se va desfășura în prezența artistului, Wojciech Czaja.

București, Timișoara, Paris, Istanbul, un templu din Tibet și chiar podul Golden Gate din San Francisco. Sau aproape… Și toate la Viena! Venind în întâmpinarea dorințelor multor oameni de a evada dintr-un cotidian neliniștitor, proiectul fotografic Almost, realizat la început cu un simplu iPhone, a devenit un bestseller. În plină pandemie, volumul Almost. 100 de orașe în Viena s-a dovedit a fi un manual isteț de amăgit soarta, cu mult umor și inteligență. „Fotografiile lui Wojciech Czaja sunt pură magie într-un moment de restriște. Ele ne învață că nu sfârșitul e aproape, ci depărtarea”, scria cu entuziasm cotidianul Süddeutsche Zeitung.

În afară de albumul respectiv, a fost realizată și o expoziție care a fost prezentată la Wien Museum (Muzeul orașului Viena), dar și la Cracovia, Zagreb, Zadar și Vukovar, iar acum, la București, la Muzeul Municipiului București-Palatul Suțu. Povestea care se țese din alăturarea fotografiilor din expoziția Almost este expresia dorului de meleaguri aflate pe alte meridiane. Dar cu adevărat surprinzătoare e însăși constatarea că dorința de a călători poate fi uneori satisfăcută chiar și pe o rază de doar zece kilometri în jurul propriei locuințe.

„Mi-e atât de dor să călătoresc! Continui totuși să voiajez la scară mică. Numai că, între timp, abia mă mai pot deplasa prin Viena fără ca mintea mea să nu pună în mișcare mecanismul Almost. Întotdeauna observ, caut, găsesc, potrivesc și asociez”, spune Wojciech Czaja.

Născut în 1978 la Ruda Śląska, în Polonia, Wojciech Czaja este un călător și un explorator urban pasionat, care a vizitat deja peste 70 de țări. Trăiește la Viena și activează ca jurnalist independent și scriitor, realizând materiale pe teme de arhitectură și cultură urbană pentru mai multe publicații, precum prestigiosul cotidian Der Standard. Cele mai recente cărți ale sale sunt Hektopolis. Un ghid pentru o sută de orașe (2018), Almost. 100 de orașe în Viena (2020) și Almost 2. O călătorie în jurul lumii la Viena (2021).

Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Spotmedia.ro, LiterNet, Revista culturală Leviathan, Munteanu recomandă, Bel-Esprit, Verbs describe us, Urban Things

(Forumul Cultural Austriac – 5 mai 2022)