Tricoul „mâna lui Dumnezeu” al lui Maradona, vândut la licitație de Sotheby’s cu șapte milioane de lire sterline

Șapte milioane de lire sterline, aproximativ 8,8 milioane de euro: este prețul stelar la care a fost vândut la licitație celebrul tricou pe care l-a purtat Diego Armando Maradona în meciul dintre Argentina și Anglia din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986, în Mexic.
Este o adevărată moștenire a fotbalului mondial: a fost, de fapt, purtat de Maradona în meciul în care a marcat golul infam, în care l-a batjocorit pe Shilton cu o atingere de „mâna lui Dumnezeu”, dar și ceea ce se numește „golul secolului” cu slalomul de neoprit, care a distrus apărarea engleză. În special, este „tricoul” pe care Pibe de Oro l-a purtat ​​în repriza secundă, când a marcat cele două goluri devenite legendare.
În ultimele săptămâni, a apărut o poveste despre faptul că tricoul era, de fapt, cel purtat de campionul Argentinei în repriza secundă. După anunțul vânzării, fiica lui Maradona, Dalma, și fosta soție Claudia au spus că tricoul nu este același cu care Maradona a marcat cele două goluri. Sotheby’s i-a confirmat, însă, autenticitatea, făcând referire și la autobiografia lui Maradona, unde acesta susține că i-a dat tricoul lui Steve Hodge, mijlocașul Naționalei Angliei, acum în vârstă de 59 de ani, în tunel înainte de a se întoarce în vestiar.
Astfel, a fost bătut recordul pentru cel mai scump tricou vândut la licitație până acum, cel al stelei de baseball Babe Ruth, achiziționat cu 5,2 milioane de euro în 2019.

(www.rainews.it – 5 mai 2022)

Traducerea: Oana Avram