Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Organizaţia Salvaţi Copiii lansează cu sprijinul companiei MSD o intervenţie de urgenţă ce vizează facilitarea accesului la servicii integrate de asistenţă socio-medicală dedicate femeilor însărcinate refugiate din Ucraina şi nou născuţilor acestora. Proiectul vizează circa 70.000 de femei însărcinate, mame şi copii ucrainieni ce au găsit refugiu sau tranzitează România şi Republica Moldova. Proiectul se va desfăşura în principalele puncte de frontieră cu Ucraina, în tabere de refugiaţi şi centre regionale de procesare şi cazare a solicitanţilor de asistenţă şi azil. Conform Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, circa 80.000 de femei din Ucraina urmează să nască în această perioadă, ceea ce face necesare servicii dedicate de asistenţă maternală pentru femeile însărcinate refugiate. Chiar dacă au reuşit să fugă din calea războiului pentru salvarea vieţilor lor, există posibilitatea amplificării riscurilor la care sunt expuse. Este vorba de riscuri crescute de deces matern şi neonatal, de îmbolnăviri şi complicaţii, ce pot surveni în timpul sarcinii sau la naştere, dar şi de un risc crescut de pierdere a sarcinii sau de naştere prematură. Intervenţia este dezvoltată în jurul a trei piloni principali, oferind acces în regim de urgenţă, coordonat, la servicii de asistenţă de sănătate şi socială pentru femeile vulnerabile şi copiii lor:

  1. Facilitarea accesului la servicii de îngrijire a sănătăţii materno-infantile prin intermediul a 5 unităţi medicale mobile direct la graniţă, împreună cu servicii de consiliere medicală şi socială de specialitate. Evaluarea clinică la frontieră a beneficiarilor se va realiza în corturi speciale încălzite, folosind truse de îngrijire a sănătăţii mamei şi copilului. Vor fi elaborate şi distribuite materiale educaţionale în limba ucraineană şi instrumente de monitorizare uşor de folosit (broşura Copil/Mamă) utile pentru a păstra memoria medicală a beneficiarilor refugiaţi şi a ţine evidenţa istoricului medical, al consultaţiilor preventive, diagnostice şi curative la care au avut acces.
  2. Oferirea de servicii de asistenţă socială integrată şi suport prin intermediul echipelor multidisciplinare de la centrele pentru refugiaţi ale Organizaţiei Salvaţi Copiii. Vor fi furnizate servicii de consiliere şi informare, centrate pe nevoi şi adaptate culturali.
  3. Consolidarea capacităţii reţelei de experţi locali de a oferi servicii socio-medicale integrate pentru refugiaţi pentru a maximiza eficacitatea intervenţiilor la care iau parte.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.