Militari ruși arestaţi de forțele de ordine în Ucraina

Realizator: Gabriela Mitrovici – Un număr neprecizat de militari ruși au fost arestaţi de forțele de ordine în Ucraina, urmând să fie deferiţi justiției. Procurorii și polițiștii documentează crimele de război, comise în regiunile ocupate și lucrează în acest sens cu anchetatori din alte țări. Cu detalii trimisul RRA, Ilie Pintea.
Reporter: Comandantul Poliției Naționale a Ucrainei, generalul Ihor Klimenko, a spus că rușii au fost arestați pentru acțiuni subversive comise împotriva statului, dar nu a precizat numărul acestora și nici ce se va întâmpla mai departe cu ei. Pe teritoriul Ucrainei există în lucru peste 10.800 de asemenea cazuri și numărul lor continuă să crească.
Ihor Klimenko: În ceea ce privește militarii ruși, care au fost reținuți de poliția națională, vă pot spune că sunt câteva sute de oameni. Au fost predați Serviciului Secret, iar ce urmează să se întâmple cu ei este o întrebare care poate fi adresată acestor servicii. Orice crimă care a fost săvârșită sau care va fi săvârșită în orice localitate va fi documentată și inamicul va plăti, atât în instanțele Ucrainei, cât și la Tribunalul Internațional.
Reporter: Anchetele privind crimele de război, comise de militarii ruși, sunt documentate împreună cu specialiști din mai multe țări, care ajută la realizarea investigațiilor. De altfel, aceste anchete au devenit principala activitate a poliției naționale, care și-a reluat munca aproape de normal, chiar dacâ 210 secții de poliție și 1.200 de mașini au fost distruse. Din păcate, în Ucraina continuă să fie descoperite noi atrocități comise de armata rusă. Autoritățile au anunțat marţi că 44 de civili ucişi au fost găsiţi într-o groapă comună la Izium, în regiunea Harkov./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 mai)