Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Centrul ‘Happy Bubble’, unde copiii ucraineni vor putea să continue şcoala şi să participe la activităţi de educaţie non-formală, a fost deschis în sectorul 6 al Bucureştiului, informează World Vision. Potrivit aceleiaşi surse, doar 5% dintre copiii ucraineni care s-au refugiat în România sunt înscrişi la şcoală. Conform datelor oficiale, aproape 40.000 de copii ucraineni s-au refugiat în România, iar dintre aceştia aproximativ 1.800 sunt înscrişi în sistemul de învăţământ românesc. Spaţiul este amenajat de World Vision în parteneriat cu Fundaţia Pepsico şi platforma de fundraising Romanian United Fund. La Happy Bubble sunt aşteptaţi toţi copiii ucraineni şi familiile lor – unii dintre ei vor fi redirecţionaţi la acest spaţiu de către reprezentanţii celor 27 de adăposturi din Capitală, unde organizaţia a intervenit în ultimele luni cu donaţii în produse de maximă necesitate pentru mii de refugiaţi. Copiii care vor ajunge la Happy Bubble vor fi întâmpinaţi de profesori, asistenţi sociali, asistenţi medicali şi psihologi care să-i ajute în gestionarea traumelor. La rândul lor, părinţii vor putea beneficia de consiliere psihologică, consiliere pentru integrarea pe piaţa muncii din România şi produse de urgentă necesitate. Directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr, a făcut apel către toţi adulţii ucraineni care pot oferi servicii de sprijin copiilor, inclusiv pentru traducere, să ia legătura cu organizaţia.

De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit peste 62.000 de ucraineni, majoritatea femei şi copii, strămutaţi în Ucraina, România, Moldova şi Georgia. Intervenţia a constat în facilitarea accesului la adăpost, servicii de asistenţă medicală, consiliere psihologică, integrare în şcoli şi alte servicii educaţionale, precum şi provizii de subzistenţă (alimente, produse sanitare, paturi etc).

2) Numeroşi cetăţeni ucraineni au intrat în România prin punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea, estul României, de la începutul războiului din Ucraina. Punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din Isaccea scurtează drumul cu câteva zeci de kilometri faţă de cel parcurs pentru a ajunge la punctul Giurgiuleşti, din judeţul Galaţi, est, şi este singurul care asigură trecerea pe apă cu bacul între cele două ţări, Dunărea fiind frontiera naturală.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.