Curtea Supremă a Rusiei nu a luat în considerare plângerea depusă de Navalnîi

Curtea Supremă a Federației Ruse nu a luat în considerare recursul în casație al apărării opozantului rus, Aleksei Navalnîi, împotriva verdictului dat într-un dosar penal de calomniere a unui veteran al Marelui Război Patriotic (cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.), a precizat pentru Agenţia de presă Interfax o sursă din instanță. ”Instanța a refuzat să transfere cauza spre examinare într-o ședință a instanței de casație”, a specificat sursa din instanță.

La 20 februarie 2021, Vera Akimova, judecătorul Secţiei nr. 321 din districtul Babușkinsk din Moscova, a dispus amendarea lui Navalnîi cu 850.000 de ruble pentru calomnierea veteranului de război Ignat Artemenko. Având în vedere înlocuirea unei pedepse cu suspendare cu una cu executare de 3,5 ani de închisoare în așa-zisul dosar ‘Yves Rocher’, Navalnîi a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare şi amendat cu 850.000 de ruble. În pofida faptului că nu și-a recunoscut vinovăția, Navalnîi a plătit integral amenda, au anunţat surse din Tribunalul Babușkinsk, citate de Agenţia de presă Interfax.

În momentul de faţă, Navalnîi își ispășește pedeapsa într-un penitenciar din Pokrov, regiunea Vladimir, din Rusia, și așteaptă recursul la o nouă sentință pentru fraudă și sfidarea instanței, care a fost pronunțată, în luna martie 2022, și potrivit căreia a primit nouă ani de închisoare cu executare într-o colonie cu regim sever. În plus, opozantul este inculpat în dosare penale cu privire la activitatea ilegală a unei comunităţi extremiste și a unei organizațiii non-profit necomercială, care au încălcat drepturile cetățenilor. Navalnîi consideră că este persecutat din motive politice./vdraguta/lalexandrescu

www.interfax.ru – 12 mai