Legislativul ungar va vota despre modificarea Constituţiei

În această săptămână, Parlamentul Ungariei va lucra două zile – a scris Agenţia de ştiri ungare MTI. Luni, deputaţii au început ziua cu declaraţii politice, după care iau în dezbatere proiecte de legi şi amendamente depuse la acestea.

Pe ordinea de zi figurează şi modificarea Constituţiei – a zecea din 2011. Potrivit proiectului de modificare a legii fundamentale, guvernul ar avea competenţa să declare stare de necesitate în situaţia în care într-o ţară vecină Ungariei s-a declanşat un război sau o catastrofă umanitară. Niciun partid de opoziţie nu susţine proiectul de modificare a Constituţiei. Aceştia au declarat că adoptarea propunerii ar însemna un cec în alb dat guvernului, care ar putea să abuzeze de puterile sporite – a scris portalul Telex în această dimineaţă.

Pentru modificarea legii fundamentale în Ungaria este necesară votul a două treimi din numărul total al deputaţilor, iar Guvernul de dreapta condus de Orbán Viktor are această majoritate.

Tot parlamentul va decide azi despre competenţele ministerelor în guvernul coaliţiei Fidesz – Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP), care a rămas la putere şi după alegerile parlamentare din 3 aprilie. În acest context, portalul HVG a scris că nu există nicio altă ţară în lume unde Ministerul de Interne ar gestiona şi problemele învăţământului şi ale sănătăţii, aşa cum prevede proiectul guvernului maghiar.

Székely Ervin, RADOR