Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani (nordul României) a făcut plăţi de aproape 1,34 milioane de lei (peste 270.000 de euro) către persoanele fizice şi cele juridice care au cerut decontarea hranei şi cazării oferite, în lunile martie şi aprilie, refugiaţilor din Ucraina. Peste 795.000 de lei (circa 161.000 de euro) au reprezentat plăţi către persoane fizice, în timp ce aproape 643.000 de lei (circa 130.000 de euro) au însemnat deconturile persoanelor juridice. Pentru martie şi aprilie, 85 de persoane fizice au găzduit 404 cetăţeni ucraineni. Statul acordă 20 de lei pe zi (4 euro) pentru hrană şi 50 de lei (10 euro) pe zi pentru cazare, în cazul fiecărei persoane din Ucraina care a fugit din calea războiului. Cererile se depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna precedentă.

2) Peste 10 tone de articole de îmbrăcăminte colectate în oficiile poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, în cadrul campaniei ‘Solidari cu Ucraina’, au ajuns la Asociaţia ‘Pro Vita’ din Valea Plopului, judeţul Prahova, partea sudică a României, aflată sub coordonarea preotului Nicolae Tănase. Demersul a fost iniţiat după ce partea ucraineană a transmis Poştei Române că nu mai există necesitate pentru acest tip de ajutoare. Astfel, Poşta Română a luat decizia de a veni în ajutorul altor oameni defavorizaţi şi a transportat cele 10 tone de haine rămase către Asociaţia ‘Pro Vita’ din Valea Plopului, unde se află atât români din diverse categorii defavorizate, cât şi ucraineni. Potrivit părintele Tănase, la Valea Plopului au ajuns 46 de ucraineni proveniţi dintr-un orfelinat din Ismail, regiunea Odesa şi dintr-un azil de bătrâni din Doneţk. Mare parte dintre copii şi bătrâni au grave probleme psihomotorii sau suferă de diverse forme de paralizie. Refugiaţii au trecut prin mai multe centre înainte să ajungă la Valea Plopului, iar pe parcurs aceştia au rămas fără bunurile cu care reuşiseră să plece din Ucraina.

Până în prezent, Poşta Română a transportat peste graniţă, în cadrul campaniei ‘Solidari cu Ucraina’, peste 100 de tone de ajutoare donate de români, în oficiile poştale, pentru sprijinul ucrainenilor afectaţi de război.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.