Variola maimuţei constituie „un risc moderat” pentru sănătatea publică generală, la nivel global (OMS)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a comunicat că variola maimuţei constituite „un risc moderat” pentru sănătatea publică generală, la nivel global, după ce au fost raportate cazuri în ţări în care maladia nu este endemică.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă virusul exploatează oportunitatea de a se autostabili ca patogen pentru oameni şi de a se răspândi către grupuri mai vulnerabile în faţa îmbolnăvirii grave, precum copiii mici şi persoanele imunocompromise”, potrivit OMS.

Până la 26 mai au fost raportate 257 de cazuri confirmate şi 120 de cazuri suspecte, în 23 de state membre ale OMS, în care virusul nu este endemic, a precizat agenţia pentru sătănate. Nu au fost raportate decese până în prezent. Totodată, OMS afirmă că apariţia bruscă a variolei maimuţei în state non-endemice indică faptul că a existat o transmitere nedetectată de o anumită perioadă de timp şi aceasta a fost amplificată de evenimente recente.

Agenţia a adăugat că se aşteaptă să fie raportate mai multe cazuri, pe măsură se monitorizarea se extinde, în ţările endemice şi non-endemice. Variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome în general uşoare şi este endemică în părţi din vestul şi centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat, aşadar poate fi ţinută sub control cu uşurinţă prin măsuri precum autoizolarea şi igiena./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 30 mai