Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

1) După o pauză de doi ani, Festivalul Opera Copiilor revine la Opera Comică pentru Copii, din Bucureşti. A şasea ediţie a evenimentului dedicat Zilei Mondiale a Copiilor se desfăşoară în perioada 1-26 iunie, în fiecare weekend. Programul cuprinde activităţi pentru întreaga familie, printre care 40 de reprezentaţii în cele 3 săli de spectacol, târg şi zone de relaxare, jocuri şi concursuri, ateliere creative. Anul acesta din echipa Festivalului face parte în mod excepţional şi un grup de refugiaţi din Ucraina, care va interacţiona cu vizitatorii în fiecare weekend, la obiectivele din Grădina Operei Comice pentru Copii.

2) Artiștii Operei ieșene, Orchestra de Tineret a Iașului, Corul de Copii al Municipiului Iași, studenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași (nord-est) și elevi ai Colegiului Naţional de Arte „Octav Băncilă” își reunesc talentul în cadrul concertului caritabil „Voci pentru pace”. Acesta va avea loc pe 1 iunie, iar toate încasările din biletele vândute vor fi direcționate către Uniunea Ucrainenilor din România.

3) Peste 3,5 milioane de lei (peste 707.000 euro) au fost decontaţi pentru masa şi cazarea refugiaţilor ucraineni în judeţele Mureş, Başov şi Harghita, din centrul României. Sunt sume plătite de stat pentru lunile martie şi aprilie prin intermediul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Persoanele fizice primesc 20 de lei (circa 4 euro) pe zi pentru fiecare refugiat ucrainian găzduit, pentru hrană, şi 50 de lei (circa 10 euro) pe zi pentru cazare, iar persoanelor juridice li se decontează 50 de lei pe zi pe persoană cazată. Fluxul de refugiaţi în tranzit sau staţionaţi în judeţul Braşov a fost cel mai mare, sumele totale decontate pentru persoanele fizice şi juridice fiind, pentru lunile martie şi aprilie, de aproape 2,5 milioane de lei (peste 505.000 euro). În centrele de găzduire publice din judeţul Braşov sunt cazaţi aproximativ 1.200 de refugiaţi ucrainieni.

4) Peste 2.600 de de elevi şi preşcolari refugiaţi din Ucraina au depus cereri de înscriere ca audienţi în şcolile şi grădiniţele din România, peste 2.550 dintre aceştia fiind deja repartizaţi (950 fiind preşcolari şi peste 1.560 elevi), a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Dintre copiii ucraineni care au depus cerere, aproape 1.000 sunt preşcolari şi peste 1.600 elevi.

5) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.