Fostul președinte american, Donald Trump, acuzat de hoție în audierea care anchetează atacul de la Capitoliu

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin
Realizator: Fostul preşedinte american, Donald Trump, a fost acuzat de hoţie în Congresul Statelor Unite, în timpul audierilor publice ale comisiei parlamentare care anchetează atacul de anul trecut asupra Capitoliului. Unul din membrii comisiei a afirmat că fostul preşedinte a refuzat să-şi recunoască înfrângerea în alegeri pentru a putea să strângă, în continuare, bani de campanie de la susţinători. Comisia parlamentară nu are puterea să îl pună sub acuzare, însă spune că poate dovedi că Donald Trump a provocat atacul din ianuarie 2021, în care cinci persoane au murit şi câteva sute au fost rănite. Corespondentul RRA, Doina Saiciuc, transmite din Washington.
Reporter: În a doua audiere publică, comisia Camerei Reprezentanților care investighează atacul de la 6 ianuarie 2021 împotriva Capitoliului a adus luni noi dovezi care arată că fostul președinte Trump a știut că a pierdut alegerile din 2020, dar a insistat totuși că ele au fost furate, în efortul de a se agăța de putere și de a colecta milioane de dolari în donații de campanie. Oficial după oficial din fosta administrație Trump au mărturisit comisiei că l-au prevenit pe Donald Trump să nu declare victorie și să nu afirme că alegerile au fost fraudate. A fost un moment important al cazului construit de comisia „6 ianuarie”, menit să demonstreze culpabilitatea fostului președinte. Chiar fostul ministru al justiției, William Barr, a spus lui Donald Trump că alegerile nu au fost fraudate.
Liz Cheney: În schimb, a urmat un curs în acțiunii recomandat de un aparent beat Rudy Giuliani, acela de a afirma că a câștigat.
Reporter: A spus vicepreședinta comisiei, republicana Liz Cheney. În același timp, comisia a arătat că Trump a folosit afirmațiile false privind fraudarea alegerilor pentru a aduna sute de milioane de dolari de la suporterii lui, pentru un așa-numit „Fond oficial al apărării alegerilor”, care nu a existat niciodată.
Zoe Lofgren: Marea minciună a fost, de asemenea, o mare hoție.
Reporter: A arătat democrata Zoe Lofgren./abranescu/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iunie)