Efecte nedorite ale consumului de orez alb

Orezul este unul dintre cele mai populare alimente din lume. Cu toate acestea, consumul acestuia prezintă unele riscuri pentru sănătate. Orezul poate creşte riscul de diabet. Indicele glicemic (IG) defineşte puterea unui aliment de a creşte glicemia. Organismul transformă carbohidraţii din alimente în zaharuri. Alimentele cu IG scăzut sunt mai benefice pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, deoarece provoacă o creştere lentă, dar constantă a nivelului de zahăr din sânge. Alimentele cu un IG mai mare pot duce la o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, iar orezul alb are un indice de 64 – se transformă în zahăr în sânge mai repede decât orezul brun. Orezul poate creşte riscul de apariţie a sindromului metabolic. Termenul „sindrom metabolic” se referă la un grup de factori de risc care pot creşte probabilitatea de a dezvolta probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet de tip 2 şi accident vascular cerebral. Potrivit unui studiu, persoanele care consumă în mod regulat cantităţi mari de orez alb au un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. Cu toate acestea, legătura dintre orez şi bolile de inimă este încă necunoscută.(www.actualno.com – 17 iunie)/ddaniela