Premierul României a fost prezent la recepția organizată cu ocazia Zilei Independenței la Ambasada Statelor Unite

Realizator: Georgiana Grosso – ”Statele Unite rămân cel mai apropiat aliat militar al României, la fel cum NATO rămâne principalul garant al păcii şi securităţii pentru toţi membrii săi”, a afirmat vineri seară premierul Nicolae Ciucă. Prezent la recepţia de Ziua Independenţei, organizată de Ambasada Statelor Unite, şeful executivului a adăugat că salută decizia luată de preşedintele Joe Biden de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România. Corespondentul RRA, Alina Stănuţă, relatează.
Reporter: „Astăzi, România este unul dintre cei mai puternici aliați ai Statelor Unite”, a declarat însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la București, David Muniz, și a menționat că la recentul summit NATO de la Madrid România a oferit aliaților perspectiva unică și neprețuită a unui membru NATO de la granița cu națiunea aflată sub atacul barbar al Rusiei.
David Muniz: Sunt foarte mulțumit și de faptul că România lasă o amprentă atât de pozitivă asupra lumii. Da, cu siguranță, în domeniul securității în care acum este exportatoare de stabilitate, însă și în două moduri care vorbesc direct despre bunătatea și decența care a caracterizat această țară și poporul său. Mă refer la disponibilitatea României de a acorda ajutor umanitar țării vecine, aflate sub asediu, și la succesul său lăudabil pe care l-a avut în combaterea traficului de persoane.
Reporter: La rândul său, premierul Nicolae Ciucă, afirma la recepția de Ziua Independenței că România este și va rămâne un susținător ferm al unității transatlantice.
Nicolae Ciucă: Anul 2022 marchează 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic care a deschis calea pentru aprofundarea cooperării dintre România și Statele Unite. Acest parteneriat a jucat un rol important pentru aderarea României la NATO în anul 2004.
Reporter: Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a menționat că Guvernul României va continua să lucreze cu omologii din Statele Unite pentru ca aderarea la programul Visa Waiver să devină posibilă cât mai curând./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 iulie)