Pe 15 noiembrie, lumea ar trebui să numere 8 miliarde de oameni

Populația mondială este de așteptat să ajungă la 8 miliarde de oameni pe 15 noiembrie, potrivit unei proiecții a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU, publicată luni (11 iulie), care prevede, de asemenea, că India va depăși China în 2023, devenind cea mai populată țară din lume. Etapa anterioară, atinsă odată cu nașterea fiinţei umane care a adus populaţia planetei la cifra de șapte miliarde, a fost înregistrată pe 31 octombrie 2011.
„Pe măsură ce anticipăm nașterea a opt miliarde de persoane pe Pământ”, este „o amintire a responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra locurilor în care încă nu ne îndeplinim angajamentele unul față de celălalt”, a declarat într-un comunicat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, fără a cita cazuri specifice. Este, de asemenea, „un moment pentru a sărbători diversitatea noastră, a ne recunoaște umanitatea comună și a ne minuna de progresele în materie de sănătate care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a precizat șeful ONU.
Potrivit departamentului ONU care a fost autorul prognozei, populația lumii crește în prezent în cel mai lent ritm din 1950. Populația mondială ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în 2030 și 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080, înainte de a rămâne la acest nivel până în 2100.
În timp ce o scădere netă a fertilităţii a fost observată în mai multe aşa-zise ţări dezvoltate, creşterea populaţiei aşteptată în următoarele decenii se va concentra pentru mai mult de jumătate în opt ţări, potrivit departamentului ONU. Acestea sunt Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
(www.lefigaro.fr – 11 iulie)/rcostea/ddaniela