Péter Szijjártó – Ungaria şi România sunt pregătite să se ajute reciproc în domeniul securităţii energetice

Ungaria şi România sunt pregătite să se ajute reciproc în domeniul securităţii energetice, astfel că în momentul actual sunt purtate tratative cu privire la o nouă rută de transport al combustibilului nuclear şi creşterea capacităţii interconectorului de gaze naturale care legă cele două ţări – a anunţat marţi, la Bucureşti, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat al Ministerului ungar al Afacerilor Externe, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său român, Bogdan Lucian Aurescu, şeful diplomaţiei ungare a declarat: Cele două ţări au investit eforturi serioase pentru consolidarea securităţii energetice. Ministrul ungar de externe a adăugat: Chiar dacă nu primesc tot sprijinul extern, Ungaria şi România sunt disponibile să se ajute reciproc. Péter Szijjártó a evidenţiat că, până acum, Ungaria primea combustibil nuclear dinspre Ucraina, dar această rută a devenit imposibil de utilizat din cauza războiului, astefel încât au fost demarate tratative pentru o nouă modalitate de transport, prin Bulgaria şi România.

Péter Szijjártó şi-a exprimat speranţa că un acord în acest sens va fi semnat cât mai curând. Ministrul ungar de externe a subliniat că, prin oprirea gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, sau din cauza scăderii cantităţii de gaze livrate prin acest gazoduct, Ungaria consideră că pentru perioada următoare ruta sudică va fi mai sigură, mai stabilă şi mai predictibilă. Ruta sudică trebuie consolidată, mai ales că, în mod real, numai pentru această rută există posibilitatea alimentării din surse noi, cum ar fi terminalul LNG din Grecia, sau gazele naturale provenite din Turcia sau Azerbaidjan.

Péter Szijjártó a anunţat că tratativele sunt avansate şi în ceea ce priveşte creşterea substanţială capacităţii interconectorului care leagă reţelele de transport ale gazelor naturale din Ungaria şi România, ceea ce va contribui la securitatea aprovizionării ambelor ţări. Péter Szijjártó a precizat că, în cursul acestui an, prin acest interconector, în România au intrat peste 600 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar în direcţie inversă, peste 300 de milioane, dar capacitatea reală este mult mai mare. Ministrul ungar de externe a afirmat că actuala perioadă este critică şi şi-a exprimat opinia că, fiind vorba despre ţări vecine, Ungaria şi România se află în faţa unor provocări asemănătoare, deoarece războiul din Ucraina pune în pericol securitatea fizică a celor două state şi provoacă greutăţi economice şi de aprovizionare cu energie.

Péter Szijjártó a accentuat că Ungaria se află sub o dublă presiune: dinspre Est a primit peste 830.000 de refugiaţi, iar dinspre Sud a trebuit să primească aproximativ 110.000 de imigranţi ilegali. „La graniţa noastră sudică, care este totodată o graniţă extenă a UE, ne confruntăm cu o agresivitate şi violenţă de neimaginat din partea imigranţilor, care sunt înarmaţi şi adesea îi ameninţă pe poliţiştii şi miltarii care apără frontiera Ungariei” – a afirmat Péter Szijjártó. Ministrul ungar de externe a atras atenţia: „Vom acorda ajutor tuturor acelora care se refugiază din calea războiului, dar le spunem ferm imigranţilor ilegali că nu îi vom lăsa să intre în Ungaria, oricât de agresivi vor fi”.

Péter Szijjártó a amintit că, anul trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 10-11 miliarde de euro, iar anul acesta se aşteaptă o creştere de peste 30%. Péter Szijjártó a mai spus că atât autorităţile de la Budapesta, cât şi cele de la Bucureşti sprijină procesul de integare europeană a Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest. În ce priveşte prevenirea unei crize alimentare mondiale, Ungaria şi România asigură rute de transport pentru cerealele provenite din Ucraina. „Interesul nostru este stabilitatea politică a României (…), iar în perioada care a trecut cooperare interguvernamentală a ajuns la un alt nivel” – a afirmat ministrul ungar de externe, care a amintit că încă în acest an vor fi deschise două noi puncte de trecere a frontierei, Dombeegyháza – Variaşul Mic şi Elek – Grăniceri. Cu ocazia vizitei în România, Péter Szijjártó se va întâlni cu vicepremierul Hunor Kelemen, ministrul energiei, Virgil-Daniel Popescu, ministrul anteprenoriatului şi turismului, Constantin Cadariu, cu ministrul sportului, Eduard Károly Novák, precum şi cu ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Attila Cseke./ademeny/schelaru

MTI – 12 iulie