România dorește construirea unei relații de parteneriat strategic real cu Ungaria (Bogdan Aurescu)

România dorește construirea unei relații de parteneriat strategic real cu Ungaria, a subliniat azi ministrul de externe, Bogdan Aurescu, după întrevederea la București cu omologul său de la Budapesta, Péter Szijjártó.

Totodată, Ungaria și România examinează creșterea capacității interconectorului de gaze transfrontalier până la peste trei miliarde de metri cubi pe an.

Bogdan Aurescu: Trebuie să continuăm să creștem capacitatea noastră de interconectare de gaz, trebuie să consolidăm capacitățile noastre de stocare în interiorul UE. De asemenea, trebuie să găsim surse alternative și să punem accentul și pe energie regenerabilă, pe energie nucleară și aici atât România, cât și Ungaria sunt pe poziții apropiate.

Reporter: Oana Bâlă – Ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a amintit de nivelul ridicat al schimburilor comerciale dintre cele două țări, dar și de relațiile de bună vecinătate.

Péter Szijjártó: Noi credem în faptul că, în calitate de vecini, ne putem ajuta unii pe alții pentru a gestiona cu bine provocările cu care ne confruntăm. Schimburile comerciale, anul trecut, au depășit orice record. Aceşti 11 miliarde de euro înseamnă o dimensiune nemaivăzută și cei 30% creștere, care se vede până acum, arată aceeași traiectorie.

Reporter: Pe de altă parte, șeful diplomației de la Budapesta a precizat că țara sa îi va ajuta în continuare pe refugiații din Ucraina, însă va interzice accesul imigranților ilegali./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie