Amenajarea şi decorarea verandelor

Verandele sau pridvoarele, terasele, grădinile și balcoanele sunt spaţii extrem de ofertante, lucru care ar trebui exploatat la maximum. Chiar dacă vara este eminamente anotimpul relaxării și al tolănitului la soare, nici celelalte sezoane nu ar trebui omise, întrucât, cu câteva idei și mici proiecte de amenajare, verandele pot fi la fel de frumoase în orice lună a anului. Cel mai adesea aceste locuri sunt neglijate din punct de vedere al decorării, fiind nevoite să se mulțumească cu câteva scaune și o masă aruncate la întâmplare. Și când te gândești că pot oferi atât de mult!

Înainte de toate, verandele reprezintă un spațiu adiacent al casei ce poate fi parțial închis sau deschis pe timp de vară și închis total pe timp de iarnă, pentru a oferi confortul și plăcerea de a petrece câteva momente în sânul naturii. Verandele ar trebui să încânte atât prin aspect, cât și prin funcționalitate, vara putând fi transformate într-o veritabilă cameră de zi, iar iarna într-un cuibușor călduros. În prezent există numeroase sisteme care permit fixarea geamurilor pe timp de iarnă pentru ca elementele aflate în acest spațiu să nu sufere din cauza intemperiilor. Acest lucru ne dă posibilitatea ca, mai nou, să ne amenajăm verandele fără să mai ținem cont de materialele din care sunt confecționate piesele sau decorațiunile alese.

În primul rând, sfatul nostru ar fi să profitați de faptul că sunteți norocoșii deținători ai unor astfel de spații și să le amenajați folosindu-vă de fiecare centimetru de care dispuneți. Decorarea verandei sau a balconului este o modalitate foarte bună de a adăuga caracter și interes casei dvs. Nu este foarte costisitoare și se poate rezuma la o simplă actualizare pe care o puteți face lunar sau doar sezonier.

Sfaturi utile pentru o decorare eficientă

Alegeți o măsuță și câteva scaune sau montați un leagăn – Cu toate că le-am renegat în introducere, haideți să recunoaștem că fără aceste elemente veranda n-ar mai fi verandă. Renumită a fi spațiul ideal în care vă puteți savura cafeaua, acest loc are neapărată nevoie de o măsuță pentru cafea, care poate fi folosită atât pentru a servi micul dejun, cât și în scop decorativ. O piesă de mobilier de neînlocuit! Și cum orice măsuță are nevoie și de câteva scaune, folosiți două exemplare inedite, cu perne confortabile, sau alegeți o canapeluță pufoasă pentru a vă relaxa. Dar, pentru ca relaxarea să fie deplină, mai lipsește ceva – un leagăn sau chiar un șezlong, pe care să îl transformați în locul dvs. de refugiu. Puteți împrumuta în proiectul dvs. de decorare câteva idei și din stilul industrial, optând pentru mobilier gata turnat sau zidit.

De multe ori, cele mai potrivite obiecte de mobilier pentru verandă îmbină creativ lemnul cu materialul textil, însă, în cazul în care abordați un stil mai elegant, puteți opta pentru mobilierul din fier forjat. Metalul va adăuga un plus de modernitate, dar în același timp este ideal pentru a crea o atmosfera intimă, romantică și misterioasă. Tot pentru verandă puteți alege și un balansoar confortabil sau un hamac, dar și mobilier din răchită, bambus sau ratan, elemente prin care puteți aduce întregului decor un plus de exotism. Tare bine ar fi dacă, pe lângă măsuță, scaune, balansoar, leagăn sau orice decideți să folosiți, veți opta și pentru niște rafturi deschise.

Decorați, decorați și iar decorați – Cum orice spațiu, oricât de mic și de neînsemnat ar fi, are nevoie de un strop de imaginație pentru a fi decorat, veranda nu face nici ea excepție. Din punct de vedere arhitectural, veranda nu trebuie să se deosebească sub nicio formă de locuință întrucât impactul vizual ar fi unul destul de neplăcut. De cele mai multe ori, structura verandelor este realizată din lemn, însă se poate opta și pentru materiale precum oțelul sau aluminiul. Cât despre amenajarea interioară a verandei, specialiștii susțin că nu există reguli atât timp cât principiul estetic se combină în mod creativ cu principiul funcțional. La fel ca decorul ales pentru întreaga locuință, și elementele caracteristice verandei trebuie să reflecte personalitatea fiecăruia dintre dvs. Ornați-o cu vaze cu flori, corpuri de iluminat practice și diverse alte obiecte încântătoare. Desigur că decorațiunile vor fi alese în funcție de fiecare sezon. Dacă în anotimpul cald culorile vii vor fi cele care vor predomina, toamna și iarna ar fi cazul ca veranda să aibă și ea nuanțe gălbui, ruginii, pământii, brune sau portocalii. Pernuțele decorative sunt cele care oferă personalitate unei canapele, unui scaun sau unui fotoliu, așa că nu ezitați să le folosiți din plin. Le puteți pune chiar și pe jos, nu există limite! Plantele decorative și aranajamentele florale sunt accesoriile care nu trebuie să lipsească de pe o verandă „care se respectă”, în niciun anotimp, acestea întregind colțul din natură. Lumânărelele parfumate sau accesoriile și decorațiunile care vă definesc sunt menite să completeze imaginea verandei pentru a crea un spațiu prietenos și cu adevărat plin de căldură.

Nu neglijați iluminatul – Spațiul din aer liber ar trebui să fie multifuncțional, destinat atât adulților, cât și copiilor, atât relaxării și odihnei, cât și activităților dinamice. Instalațiile de iluminat atent alese sau chiar lampioanele și lumânările fac ca veranda să devină mai primitoare, dar și mai relaxantă, mai plăcută și mai atractivă. Lumina bine valorificată este secretul unor seri feerice. Puneți în valoare, cu ajutorul unor lămpi, mai multe plante, un fragment de zidărie sau un obiect decorativ. Nu centrați lumina pe scaune, balansoare sau banchete, ci dirijați privirile spre lucruri aflate în apropierea acestora.

Idei de decorare pentru fiecare lună a anului

Oriunde vă aflați pe scara decorării, întotdeauna vor exista alte câteva idei bune pentru decorarea aestor spații!Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă actualizați veranda în fiecare lună sau în fiecare sezon!Alegeți dintre opțiunile propuse de noi doar ceea ce vă place, acesta fiind doar un mini-ghid pentru găsirea unei inspirații pentru orice anotimp.

Ianuarie – După ce s-au terminat sărbătorile, verandelele noastre pot părea puțin triste și plictisitoare. Lăsați lumina să clipească puțin mai mult decât de obicei și reactualizați ușa din față cu o coroniță de iarnă.

Februarie – Având în vedere că februarie este Luna Îndrăgostiților, adăugați o coroniță de cedru și țesături, precum pături, cuverturi, perne decorative, care să vă permită să vă cuibăriți lângă persoana dragă, ori de câte ori simțiți nevoia. Toate acestea adaugă un factor confortabil instantaneu unei verande decorate cu ocazia Zilei Îndrăgostiților. Câțiva stropi de culoare roz sau roșie sunt perfecți pentru această perioadă a anului, pentru că adaugă viață și interes verandei de iarnă!

Martie – Martie reprezintă începutul primăverii și ce modalitate mai bună de a vă actualiza veranda credeți că există decât cu ajutorul unor flori proaspete de sezon – zambile, lalele, brândușe, frezii, ghiocei sau margarete, toate ar trebui să facă parte din decor. Florile se pot regăsi, de asemenea, pe textile! Atenție, totuși, să nu încărcați prea mult! Uneori, actualizarea pentru această lună este la fel de simplă ca și eliminarea tuturor elementelor de peste iarnă.

Aprilie – Pe măsură ce se încălzește vremea, o modalitate ușoară de a vă actualiza decorul verandelor este cu unele flori proaspete suculente. Asigurați-vă că înainte de ”adoptarea” acestora citiți și câteva sfaturi despre creșterea și întreținerea unor suculente sănătoase și fericite. Aceasta este cea mai ușoară idee de decorare a verandei în această lună. Suculentele vor dura toată vara fiind relativ ușor de îngrijit. Interesant este și faptul că de multe ori acestea nu necesită lumina directă a soarelui, pe care verandele acoperite sau parțial închise nu o pot oferi. Aloe vera, Echeveria, Palmierul coadă de ponei sau Kalanchoe sunt doar câteva dintre suculentele cu care vă puteți orna veranda.

Mai – Luna mai este echivalentă cu începutul timid al verii, adică momentul când începem să petrecem din ce în ce mai mult timp afară pentru a ne bucura de soare și de razele binevoitoare ale acestuia. Gata, deja e timpul pentru balansoare, scaune agățațe, șezlonguri și hamace. Locurile perfecte pentru câteva ore fericite!

Iunie – Iunie înseamnă mai multe flori în pridvor dar și o ghirlandă îndrăzneață roșie pentru ca decorul să strălucească. De asemenea, asigurați-vă că stratificarea accesoriilor își intră pe deplin în rol pentru a crea acel aspect la modă!

Iulie – Iulie este un moment minunat pentru a da o nouă față ușii de la intrare, adică să o vopsiți într-o culoare inedită! Căldura din lunile de vară ajută vopseaua să se usuce mai repede.

August – În timpul lunilor de vară, ar arăta superb niște ghirlande de lumini sau felinare agățate din loc în loc. Întrucât serile sunt mai lungi și putem sta mai mult afară, ar fi păcat să nu vă bucurați de strălucirea fără pereche a unor ghirlande luminoase de exterior.

Septembrie – Septembrie este începutul sezonului preferat al multora dintre noi: toamna! Terasele sau verandele decorate de toamnă amintesc adesea de stilul rustic al amenajărilor, atât prin faptul că sunt utilizate elemente naturale, cât și prin nota caldă și intimă pe care acestea o imprimă. Materialele folosite reprezintă un factor esențial și rețineți că niciodată nu veți putea da greș dacă veți puncta amenajarea cu ajutorul lemnului, al paielor sau al răchitei.

Octombrie – Din octombrie puteți începe să vă decorați veranda cu dovleci! Le amintesc celor care acceptă sărbătorile împrumutate că aceasta este și luna Halloween-ului, deci decorațiunile ar trebui să reflecte și o amenajare în ton. Nu vă sfiiți să optați pentru lilieci, pălării de vrăjitoare, șoareci, pisici negre, schelete, dar nu exagerați, totuși, pentru a nu vă speria vecinii! Puteți alege, în schimb, să decorați veranda cu o mulțime de ornamente realizate din dovleci, flori și frunze uscate. Frunzele îngălbenite, gutuile sau dovlecii vor fi mereu elemente asociate acestui anotimp, iar pentru amenajarea verandei acestea reprezintă adevărate surse de inspirație! Tematica de toamnă se prezintă ca un stil natural de amenajare, un stil care, asemeni naturii, își va schimba înfățișarea odată cu trecerea către noul sezon. Florile și fructele toamnei, și aici aveți din ce alege, sunt foarte potrivite ca decorațiuni ale spațiului exterior, formând o reprezentare plăcută a culorilor sezonului autumnal. Puteți utiliza oricât de multe elemente de toamnă doriți, întrucât combinațiile între acestea vor avea un efect spectaculos.

Noiembrie – Această lună nu necesită o decorare specifică, mai ales pentru că este luna dinaintea sărbătorilor de iarnă. Deci sfatul nostru ar fi să luați un moment de pauză pentru că vă așteaptă un proiect destul de încărcat de Crăciun. Păstrați stilul rustic, dovlecii și frunzele uscate ca decor până spre mijlocul lunii decembrie, când ideile de amenajare vă vor invada mintea și spațiul.

Decembrie – Există atât de multe idei uimitoare de decorare a verandei pentru sărbători, că nici nu știu cu să încep. Voi începe cu coronițele, care sunt printre cele mai cunoscute decorațiuni folosite pentru ușa de la intrare, pe care le puteți face chiar dvs., cu puțină îndemânare. Rămurele de drad, conuri, câteva fundițe și aveți un decor simplu, dar de efect. Și ghirlandele pot fi o variantă pentru acest tip de decorațiuni. Puteți face un om de zăpadă din trei coronițe cu forme și mărimi diferite pentru un aranjament mai special. Veranda vă oferă un spațiu generos pe care îl puteți decora în felurite moduri. Puteți așeza câțiva brăduți în ghiveci pe care să-i ornați discret cu luminițe și câteva panglici roșii, pentru a ieși în evidență. Atârnați câteva globulețe și chiar acei ciorapi roșii specifici Crăciunului. Cel mai important este să nu uitați de luminițe, cât mai multe luminițe care vor îmbrăca într-o mantie de lumină feerică întregul decor de Crăciun.

Câteva trucuri de final:

* Alegeți întotdeauna decorațiuni care să vă reflecte personalitatea și stilul

* Schimbați, din timp în timp, culoarea ușii de la intrare

* NU trebuie să vă lipsească de pe verandă o coroniță din elemente specifice sezonului

* Adăugați flori și plante în ghivece, dar și în vaze

* Folosiți covorașe, inclusiv preșuri de intrare

* Agățați ghirlande luminoase sau felinar

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.modern-glam.com/front-porch-decorating-ideas/

https://fasingur.info/veranda-15-idei-de-design-si-decor-casa-incepe-de-aici/

https://www.marthastewart.com/1146301/front-porch-ideas-seasonal-year

https://www.housebeautiful.com/room-decorating/outdoor-ideas/tips/g1104/summer-porch-decorating-ideas/

https://www.thespruce.com/style-your-front-porch-1977462

https://www.bhg.com/home-improvement/porch/porch/small-front-porch-ideas-281474979492502/