Ministrul sănătăţii nu exclude un al şaptelea val pandemic, la toamnă

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, nu exclus posibilitatea ca în toamnă România să se confrunte cu un val șapte al pandemiei de COVID-19, odată cu începerea cursurilor în școli și facultăți. În opinia sa, purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei.

Alexandru Rafila: Văd această încetinire a numărului de cazuri și stabilizarea numărului de cazuri la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe…, și n-aș vrea să facem speculații, dar toată lumea menționează posibilitatea existenței unui nou val pandemic spre sfârșitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite și mai ușor, devine dominantă.

Asta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea; avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 august