Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ministrul român al familiei, Gabriela Firea a anunţat lansarea aplicaţiei pentru monitorizarea copiilor veniţi din Ucraina – PRIMERO. Prin intermediul aplicaţiei vor fi centralizate informaţiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunităţile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoţiţi de alte persoane adulte decât părinţii lor.

Platforma este funcţională la nivel naţional şi va permite accesul la servicii esenţiale de protecţie a copilului, inclusiv cele de monitorizare şi reunificare a familiei. Potrivit ministrului Gabriela Firea, la noi în ţară sunt aproape 37.000 de copii ucraineni, iar circa 220 sunt în sistemul de protecţie socială.

2) De la debutul conflictului armat din Ucraina, mii de voluntari şi sute de angajaţi ai Crucii Roşii Române şi-au unit forţele şi au oferit asistenţă permanentă de urgenţă, în special în cele 8 judeţe de graniţă cu Ucraina şi Republica Moldova, în folosul a zeci de mii de beneficiari. Circa 88.400 de persoane refugiate din Ucraina au rămas la noi în ţară, unele permanent, altele călătorind periodic. Crucea Roşie Română a oferit permanent apă, alimente şi produse igienice de strict necesitate persoanelor care au avut nevoie de ajutor.

Totodată, 70 de tiruri cu 1.750 de tone de alimente, produse şi material sanitare au ajuns, prin intermediul Crucii Roşii Române în Ucraina, la Cernăuţi, Ujgorod şi Odessa, unde au fost distribuite către populaţia în nevoie de pe teritoriul întregii ţări. În cadrul campaniei umanitare ‘Umanitatea nu are graniţe’, demarată încă de la debutul conflictului armat din Ucraina, s-au primit donaţii în bani în valoare de peste 9,3 milioane de euro, dar şi donaţii în natură de peste 4,3 milioane de euro, colectate de cele 47 de filiale de Cruce Roşie din România în perioada 27-02-15.06.2022 şi distribuite către cetăţenii ucraineni. În plus, cu sprijinul Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, organizaţia a implementat un program de asistenţă financiară directă care a ajutat 53 000 de persoane cu suma de peste 6 milioane de euro.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.