Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Administraţia judeţeană şi cea locală din Sighetu Marmaţiei (nordul României) au început pregătirile pentru exproprierea terenului pentru realizarea noului pod rutier peste Tisa, care va face legătura cu localitatea Solotvino (Slatina) din Ucraina, regiunea Transcarpatia. Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, durata de implementare fiind de 24 de luni. Podul peste Tisa va fi format din două poduri paralele, cu o distanţă de 3 metri între ele, un pod pentru fiecare sens de circulaţie, cu două benzi pe sens şi o lungime totală de 261,20 metri. Proiectul prevede şi realizarea a 1,2 kilometri de drum nou, ca şi construcţia unui sens giratoriu. Pe malul stâng al râului Tisa se vor construi punctul de trecere a frontierei, două parcări de tiruri pe ambele sensuri, parcări de autovehicule, clădiri administrative pentru vameşi şi pentru scanere, ca şi rampe de acces, Din anul 2000, traficul rutier şi pietonal în zonă, spre Ucraina, se face pe un pod construit din lemn, cu un singur sens de circulaţie şi două căi pietonale. Podul este situat în vecinătatea municipiului Sighetu Marmaţiei.

2) O fetiţă de 8 ani, refugiată din Ucraina împreună cu mama şi sora ei mai mică, a primit daruri de la jandarmi după o postare pe social media în care îşi dorea o păpuşă, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi (estul României). Anya, fetiţa refugiată din Ucraina, a urmărit postările pe social media ale Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Galaţi, asociaţie implicată în sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, şi a văzut cum un copil a primit din partea veteranilor o păpuşă. Le-a scris un mesaj şi i-a întrebat dacă au şi pentru ea o păpuşă. Conducerea asociaţiei le-a arătat mesajul, iar jandarmii gălăţeni au decis să îi facă o surpriză Anyei. Au strâns bani, au ales păpuşi, jocuri de atenţie şi o sacoşă de dulciuri şi s-au deplasat în comuna Independenţa. Fetiţa se afla în curte şi nu înţelegea ce se întâmplă, însă mama ei i-a explicat că jandarmii din Galaţi au văzut mesajul ei şi au venit să îi aducă darurile dorite. După ce a depăşit momentul de timiditate, Anya a îmbrăţişat fiecare jandarm şi a mulţumit pentru daruri. Cele două fetiţe, Anya şi Vika, şi mama lor locuiesc în comuna Independenţa, din judeţul Galaţi, încă din 16 martie. Ele au reuşit să plece atunci când s-a închis oraşul Odesa şi au intrat în România prin Vama Isaccea.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.