Şase produse alimentare pe care nu trebuie să le încălzim niciodată în cuptorul cu mirounde

Cuptorul cu microunde ne salvează într-o situaţie în care nu putem sau nu dorim să folosim cuptorul, mai ales în zilele caniculare sau dacă trebuie să încălzim o singură porţie de mâncare. Există, însă, alimente care nu trebuie niciodată încălzite sau dezgheţate în cuptorul cu microunde.

Produsele din carne congelată – Majoritatea instrucţiunilor indică faptul că putem dezgheţa în siguranţă carnea în cuptorul cu microunde. Cu toate acestea, nutriţioniştii avertizează că bacteriile se înmulţesc, atunci când carnea este supusă acestui tratament, iar dezgheţarea sa completă nu este posibilă, deoarece interiorul produsului va rămâne congelat.
Lapte pentru bebeluşi – Multe mame încălzesc laptele preparat pentru sugari în cuptorul cu microunde, însă acest obicei este periculos, deoarece unele elemente conţinute în laptele praf devin toxice sub influenţa cuptorului cu microunde.

Cartofi – Unul dintre cele mai populare produse pe care le reîncălzim în cuptorul cu microunde sunt cartofii. Dar sub influenţa microundelor, amidonul este supus hidrolizei, din cauza căreia se formează izomeri în produs, care sunt dăunători pentru pancreas.

Tocană de legume – Legumele procesate, în general, nu conţin atât de multe vitamine, iar când sunt reîncălzite în cuptorul cu microunde, se pierd şi cele existente. Unele elemente, după o astfel de prelucrare, devin periculoase. Vinetele, care nu pot fi păstrate mult timp într-o formă procesată, devin nocive, dacă sunt încălzite de mai multe ori – substanţele toxice formate sub influenţa tratamentului termic pot provoca probleme digestive grave.

Fructe de pădure congelate – Această metodă de dezgheţare va distruge substanţele benefice conţinute în fructe, iar dacă sunt ţinute prea mult timp în cuptor, va fi dificilă curăţarea pereţilor acestuia de reziduuri.

Miere – Poate părea ciudat ca mierea să fie pusă în microunde, dar vorbim despre preparate în care mierea este una dintre componente. Produsul îşi va pierde pur şi simplu proprietăţile benefice, iar mierea este folosită tocmai datorită conţinutului său ridicat de elemente unice./ddaniela

www.bnr.bg – 10 august