Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Două clase cu predare în limba ucraineană destinate copiilor refugiaţi din Ucraina vor funcţiona, din această toamnă, în cadrul Liceului Pedagogic ‘Taras Sevchenko’, a informat Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei (nordul României). Începând cu noul an şcolar, în cadrul liceului vor funcţiona două clase cu predare în limba ucraineană, una de ciclu primar şi alta de ciclu gimnazial, destinate exclusiv copiilor ucraineni refugiaţi din zonele de război.

În paralel, urmează să fie lansat un proiect social pentru integrarea în comunitate a copiilor refugiaţi din Ucraina. Printr-un acord cu Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, se are în vedere înfiinţarea unui centru „PrimoHUB pentru joc, învăţare competenţe parentale” în cadrul programului „Susţinerea autorităţilor locale în integrarea refugiaţilor şi asigurarea stării de bine a tuturor copiilor din comunitate”, a mai precizat Moldovan.

2) Procesul de obținere a protecției temporare este simplu și presupune un singur drum la centrele de imigrări deschise în toate județele din România. Acolo veţi obține pe loc un act de identitate și un cod numeric personal. În România pot beneficia de protecție temporară următoarele categorii de persoane: cetățeni ucraineni care au locuit în Ucraina înainte de data de 24.02.2022, indiferent de momentul părăsirii teritoriului Ucrainei, precum și membrii lor de familie; cetățeni terți non-ucraineni sau apatrizi care beneficiau în Ucraina înainte de 24.02.2022 de o formă de protecție internațională sau o formă echivalentă națională de protecție, și membrii lor de familie; cetățenii terți non-ucraineni și apatrizii care pot dovedi că au rezidență legală în Ucraina, în baza unui permis de ședere permanent valabil și care nu se pot întoarce în condiții sigure și stabile în țara sau în regiunea de origine.

Membrii de familie sunt, indiferent de naționalitatea lor: soț/soție (căsătoriți conform legii); copiii minori necăsătoriți, născuți din căsătorie sau în afara căsătoriei ori adoptați; alte rude apropiate care trăiau împreună, ca parte a familiei, atunci când au avut loc evenimentele care au condus la afluxul masiv de persoane strămutate și care erau, în acel moment, în totalitate sau în principal dependente de persoana care beneficiază de protecție temporară.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.