O alternativă la închisoare. Cabinetul de Miniștri vrea să extindă lista tipurilor de pedepse pentru infracțiuni

Cabinetul de Miniștri va înainta spre examinare Radei Supreme un proiect de lege, care prevede extinderea listei de tipuri de pedepse alternative la închisoare. Potrivit oficialilor guvernamentali, acest lucru va contribui la reducerea numărului de deținuți în locurile de detenție.

Acest lucru este raportat de Ministerul Justiției din Ucraina.

Proiectul de lege privind asigurarea funcționării efective a sistemului penitenciar în condițiile legii marțiale a fost aprobat în ședința de guvern din 19 august. Acesta prevede modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală.

Documentul prevede extinderea listei tipurilor de pedepse alternative la privarea de libertate. Acest lucru va contribui la reducerea numărului de persoane aflate în închisori, va asigura reeducarea infractorilor fără izolarea de societate, transmite Ministerul Justiției.

Pedeapsa sub forma restrângerii libertății este înlocuită cu un nou tip de pedeapsă sub forma supravegherii probațiunii.

Probațiunea este un sistem de măsuri de supraveghere și social-educative aplicate prin hotărâre judecătorească. Probațiunea prevede ca condamnații să își ispășească pedeapsa fără izolarea de societate. Controlul asupra comportamentului și îndeplinirii atribuțiilor este efectuat de ofițerii de probațiune.

„Supravegherea probațiunei constă în limitarea drepturilor și libertăților condamnatului, având ca scop îndreptarea și prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni, fără a-l izola de societate pe o perioadă de la unu până la cinci ani. Ca pedeapsă suplimentară, se poate aplica și pentru o perioadă de la unu la trei ani. Totodată, în cazul numirii supravegherii de probațiune ca suplimentar la pedeapsa sub formă de amendă, termenul acesteia nu poate depăși un an”, informează ministerul.

În plus, instanța poate obliga persoana condamnată la supraveghere de probațiune să poarte brățară electronică și să locuiască la adresa specificată în hotărârea judecătorească.

În cazul în care suspectul sau învinuitul nu dispune de fonduri suficiente pentru plata cauțiunii, instanța poate amâna achitarea cauțiunii cu un an. Prima tranșă a părții din depozit în cuantum de cel puțin zece la sută din suma determinată se plătește în cel mult zece zile lucrătoare de la data alegerii măsurii preventive.

Instanțele ucrainene aplică adesea măsuri preventive sub formă de detenție, motiv pentru care centrele de arest preventiv ucrainean sunt supraaglomerate. Noul tip de pedeapsă poate rezolva această problemă, notează ministerul.

La 21 decembrie 2021, ministrul Justiției al Ucrainei Denys Malyuska a prezentat Strategia de reformă a sistemului penitenciar pentru perioada până în 2026 și planul de acțiuni aprobat pentru 2022-2024 pentru implementarea acestuia.

Eugen Cojocariu, Radio România Internaţional