NAPI GAZDASÁG: Soluţia pentru criza energetică: nu există consum, nu există probleme

Se vede şi din situaţia din România cu ce probleme se confruntă economia mondială. În cadrul evenimentului Zilele maghiare din Cluj-Napoca, experţii economici care au participat la eveniment şi au luat cuvântul au prezentat o viziune privind situaţia din ţara vecină Ungariei.
Paşii şi măsurile care anul trecut au dat un impuls economiei, au demarat însă şi creşterea inflaţiei, de aceea am ajuns într-o perioadă deosebit de sensibilă la care a contribuit în mare măsură izbucnirea războiului ruso-ucrainean, deoarece a generat o serioasă criză energetică, de asemenea şi probleme de aprovizionare – a analizat situaţia economiei române Csaba Bálint, membru al Consiliului director al BNR în cadrul unei discuţii la nivel de experţi – relatează Maszol. Cea de-a doua jumătate a anului va fi foarte grea, iar anul viitor ne putem aştepta probabil la o creştere economică lentă, cu toate acestea o încetinire manevrabilă nu ar constitui o problemă atât de mare, întrucât ar contribui la stoparea creşterii inflaţiei.
În opinia lui Bálint, în inflaţie se va înregistra în curând un vârf, dar datorită războiului ar putea veni şi surprize neplăcute. Cert este că revenirea va fi un proces lent şi lung.
Tamás Vincze, directorul administrativ al EastGrain, care se ocupă şi de comreţul cu cereale, a precizat că în ultimii doi ani s-au înregistrat pe piaţa produselor agricole majorări agresive de preţ. S-au majorat foarte mult preţurile la grâu, porumb, rapiţă, iar războiul doar a agravat dificultăţile provocate de coronavirus.
Doi dintre cei mai mari 5 exportori ai lumii, pieţele Rusiei şi Ucrainei, practic „au încetat să existe”. Recent s-a reluat exportul de cereale din Ucraina, deoarece Rusia şi Ucraina au semnat un acord care permite ca Ucraina să exporte cereale din porturile sale aflate sub blocadă rusă, ceea ce a adus o scădere a preţurilor, dar acest acord este unul fragil şi este valabil deocamdată doar pentru 120 de zile.
Întreprinzătorul şi inginerul Károly Nagy consideră că energia cea mai ieftină din lume este cea pe care nu o consumăm. Este necesar să se caute modalităţi de reducere a consumului de energie, de economisire. Există nenumărate clădiri, instituţii publice, spaţii publice care sunt încălzite sau răcite chiar şi când nu se află nimeni în ele.
Preţul energiei va începe să scadă când se va dezvolta un surplus de energie. În acelaşi timp este important să se ştie că preţul energiei este stabilit de preţul gazului, or dacă gazul este scump, va rămâne scump şi preţul energiei electrice. Preţurile vor creşte atât timp cât creşte şi cererea – este de părere specialistul.
(Autor: Sándor Komócsin)
https://www.napi.hu/search/rom%C3%A1n?date-from=2022-07-21&date-to=2022-08-22

NAPI GAZDASÁG (Ungaria), 21 august 2022
Traducerea: Imola Stănescu