Oliver Stone prezintă la Veneția noul documentar intitulat „Nuclear”

Pe 9 septembrie, la Festivalul de Film de la Veneția, regizorul Oliver Stone își va prezenta filmul documentar despre energia nucleară. Stone anunță pe Facebook: „Lucrez la acest proiect de aproape doi ani cu ajutorul extraordinar al lui Joshua Goldstein. Acum este important să știți că acest documentar este în favoarea energiei nucleare ca o soluție realistă la criza cu care ne confruntăm în producerea de energie curată pentru a continua să existăm aici pe planeta Pământ”. Teza documentarului este şocantă: în 2050, cu India, China și Africa complet operaționale, nu vor exista energii alternative tradiționale sau verzi care să poată menține pământul în viață. Oliver Stone le-a explicat reporterilor cotidianului La Repubblica motivul pentru care este în favoarea acestei surse de energie: „100% pentru. Acest film documentar este similar cu JFK Revisited, doi ani de muncă bazată pe fapte, pe ceea ce știm, ceea ce spun oamenii de știință, pe temerile oamenilor. Este o formă de energie care a fost respinsă, dar care ar trebui să fie luată în considerare. Îmi plac sursele regenerabile dar costă, necesită spațiu, vântul și soarele depind de condițiile atmosferice, nu oferă certitudini și nici volume mari”.
„Chiar dacă în cultura populară este văzută ca fiind periculoasă – explică regizorul american – în realitate, energia nucleară este mai sigură decât cărbunele, petrolul și gazul. Sursele regenerabile precum energia solară şi eoliană funcţionează într-o anumită măsură, numai că trebuie spus că deocamdată sunt departe de a rezolva singure problema, acesta fiind şi motivul pentru care companiile de combustibilii fosili susțin sursele regenerabile, deoarece este nevoie cantități mari de gaz metan pentru a le asigura fiabilitatea”. „Cred că aceasta este cea mai mare aventură a timpului nostru. Trebuie să ne folosim știința și creierul pentru a depăși această provocare uriașă pe care ne-a dat-o natura.” Documentarul este inspirat din cartea Un viitor luminos de Joshua Goldstein și Staffan A. Qvist,”o carte bazată pe fapte, foarte clară, nici prea lungă și nici prea tehnică”, explică Stone. Filmul va fi alcătuit „în mare parte din interviuri. Am mers în Rusia, Franța – poate cea mai avansată țară nucleară din lume – și în Statele Unite. În laboratorul din Idaho am vorbit cu oamenii de știință și cu specialiştii de la Departamentul de Energie care îl conduc. Am analizat și ceea ce se întâmplă în Rusia. Au fost foarte cooperanți pentru că au unele dintre cele mai avansate reactoare nucleare din lume”. Printre factorii de risc se numără și faptul că India și China sunt mari utilizatori de cărbune și că „Statele Unite ale Americii nu s-au schimbat deloc, în ciuda vorbăriei și prostiilor pe care le debitează despre energia regenerabilă și noul lor mod de viață. În realitate nu fac nimic împotriva acumulării de dioxid de carbon, care va deschide și mai mult calea către energia nucleară”. În final, Oliver Stone subliniază faptul că excesivul pericol nuclear, subliniat de multe cercetări din anii 1950 și 1960 și exagerat și mai mult de ecologiști, este rodul competiției și conflictului de interese.
„Adevărul este – conchide Stone – că marile companii petroliere nu vor ca energia nucleară să pună capăt dominației petrolului. Așa că lumea va trebui să-și învețe lecția prin intermediul a mii de adversități”.(www.repubblica.it – 20 august)/cpaunel/vdraguta