Conferință de presă a președintelui Serbiei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că în acest moment, în pofida declarațiilor optimiste ale oficialilor europeni, nu vede o soluție pentru problema plăcuțelor de înmatriculare, pentru că de la 1 septembrie Pristina va continua campania și va încerca să determine sârbii kosovari să-și reînmatriculeze vehiculele în Kosovo. Acesta a fost răspunsul lui Vučić când a fost întrebat cum comentează declarația optimistă a șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a spus că problema plăcuțelor de înmatriculare va fi rezolvată ca și problema documentelor personale. Vučić a declarat că la Bruxelles, premierul Kosovo, Albin Kurti, și-a exprimat optimismul că sârbii kosovari își vor reînmatricula vehiculele. „Este un proces de durată. De la 1 septembrie ne vom confrunta cu această problemă. Trebuie să așteptăm și să vedem. Aștept discuții importante după reuniunea Balcanii deschiși și vizita lui Recep Tayyip Erdoğan. Vor veni mulți mediatori din Europa și din lume, dar în acest moment nu văd nicio posibilitate de progres, deoarece Pristina nu dorește să discutăm rațional și să ajungem la o soluție de compromis” – a declarat Vučić, adăugând ironic că „poate europenii știu mai bine ce se va întâmpla”.
Întrebat ce va face Serbia, având în vedere presiunile tot mai mari pentru a impune sancțiuni Rusiei, Vučić a răspuns că Serbia s-a pronunțat în urmă cu 190 de zile, în baza hotărârii Consiliului pentru Securitate Națională. Vučić a subliniat că în acest moment nu se gândește la modificarea acestei poziții. „Consider că s-a dovedit a fi o politică inteligentă, indiferent de toate greutățile și presiunile. S-ar putea face un serial, dacă aș povesti prin ce am trecut. Dacă s-ar scrie o carte ar fi de dimensiunea Capitalului lui Karl Marx” – a subliniat Vučić, adăugând că în perioada următoare îl așteaptă întâlniri importante privind energia.
De asemenea, Vučić a declarat că a luat decizia de a anula organizarea în luna septembrie a Paradei gay și această decizie nu va fi schimbată. „Am luat decizia de a nu organiza Parada gay. Poate să mă sune (Joe) Biden, poate să mă sune Putin sau Erdoğan, decizia nu va fi schimbată” – a transmis Vučić, adăugând că a discutat cu ministrul sârb de interne și cu premierul Ana Brnabić și au fost de acord că pentru menținerea ordinii în țară este mai bine ca Parada gay să nu fie organizată. Vučić a declarat că a discutat și cu cei care pledează pentru organizarea paradei și cu cei care sunt împotrivă. Vučić a spus că înțelege străinii care luptă în Serbia pentru interesele lor, dar nu îi înțelege pe sârbii care spun că vor să mărșăluiască pentru a vedea dacă statul îi va apăra. Referindu-se la anunțul organizatorilor paradei și al unor partide din opoziție că în pofida interdicției vor organiza un marș prin Belgrad, Vučić a declarat că decizia Guvernului Serbiei trebuie respectată și nimeni nu trebuie „să se joace”. Vučić a spus că decizia de anulare a paradei nu a fost ușoară, dar în acest moment Serbia are probleme mult mai importante, cum ar fi situația din Kosovo sau problemele cu energia./rmihaj/cpodea

www.rts.rs – 31 august