Buletin ştiri ucraineană pentru 1 septembrie 2022

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Consilierii judeţeni din Tulcea (estul României) au aprobat bugetul rectificat al regiei Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina, care include şi un studiu de fezabilitate pentru modernizarea bazinului maritim actual, astfel încât să zona să poată fi tranzitată şi navele care nu pot intra deocamdată pe canalul Sulina.
În momentul de faţă, navigaţia pe Dunăre se face în limita a 7 metri, iar acest lucru înseamnă că cargourile mari nu pot opera pe Dunăre, ele având acces doar în Portul Constanţa, sud-estul României. Avem un avantaj că navele care intră în zona liberă nu plătesc taxa de canal, un cost suplimentar destul de mare. Prin faptul că Administraţia Zonei Libere oferă această facilitate prin legislaţia actuală vom fi mai competitivi. De aceea intenţionăm adâncirea bazinului mare. Navele vor putea intra pe bara Sulina, acum sunt duse tratative cu organisme internaţionale pentru adâncirea barei Sulina la 11 metri şi atunci se va putea lucra în bazinul maritim pentru transportul cerealelor şi al îngrăşămintelor chimice. Într-o primă fază trebuie să facem studiul de fezabilitate, a precizat directorul general adjunct al Administraţiei, Tudor Hubati.
Creşterea adâncimii barei Sulina de la 7 la 11 metri va permite accesul pe canalul Sulina şi al navelor cu o masă totală maximă de până la 35.000 de tone deadweight, acum ele putând opera doar în Portul Constanţa. Facilitarea accesului cargourilor până în bazinul maritim al Administraţiei ar fluidiza activitatea din Portul Constanţa, paralizat în mod frecvent în ultimele 6 luni, pe fondul războiului din Ucraina, de numărul mare al camioanelor care vin să predea cereale din Ucraina cargourilor din port. De la începutul războiului din Ucraina, sute de nave aşteaptă până la 64 de zile să intre din Marea Neagră pe canalul Sulina şi să ajungă în porturile dunărene, în condiţiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate.

2) Peste 100.000 de copii vor începe şcoala la 5 septembrie, în judeţul Timiş, vestul României. Acestora li se vor alătura aproximativ 100 de elevi ucraineni, spune adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Cosmin Hogea. Avem câţiva elevi proveniţi din Ucraina, care sunt înscrişi ca audienţi la noi. Nu sunt foarte mulţi, noi avem în evidenţă 103 în momentul de faţă, a precizat Hogea.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.