Buletin ştiri ucraineană pentru 2 septembrie 2022

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) 4.000 de copii defavorizaţi din Sectorul 6 din Bucureşti au primit ghiozdane şi rechizite. Elevii au fost selectaţi pe considerente sociale, fiind aflaţi în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 sau beneficiari de burse şcolare sociale. Între copiii care au primit ghiozdane şi rechizite se află şi copii refugiaţi din Ucraina. Astăzi, suntem bucuroşi, deoarece împreună cu World Vision România am venit în ajutorul a 4.000 de copii, care vor avea posibilitatea să înceapă şcoala în condiţii optime. De asemenea, darul oferit copiilor ucraineni reprezintă o alinare, deoarece sunt lipsiţi de bucuria copilăriei şi de casa părintească. Deşi sunt departe de şcolile lor, credem că îi putem sprijini în vederea susţinerii unui act educaţional de calitate, a declarat protopopul Costel Burlacu, Protoiereul Sectorului 6.
Copiii ucraineni care au primit ghiozdane şi rechizite sunt în evidenţa World Vision România şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. De la începutul conflictului din Ucraina, World Vision a sprijinit peste 150.000 de refugiaţi, majoritatea femei şi copii. În România, fundaţia a ajutat aproximativ 60.000 de refugiaţi.
Suntem bucuroşi să fim parteneri în acest proiect care vizează în special copii ucraineni şi în general copii aflaţi în risc de abandon şcolar din cauza dificultăţilor financiare. Evenimentul de astăzi a fost posibil având în vedere rezultatele deosebite pe care le-am obţinut prin deschiderea a două centre „Happy Bubble” destinate integrării în comunitate a refugiaţilor din Ucraina (mame şi copii), ambele fiind subordonate Protoieriei Sector 6, a declarat Mariana Arnăutu, Specialist Educaţie – World Vision România. În cadrul centrelor „Happy Bubble” copiii au acces zilnic la servicii socio-educaţionale, consiliere pentru gestionarea traumelor, cursuri de limba română, activităţi specifice vârstei în vederea dezvoltării armonioase şi incluziunii sociale (ateliere de creaţie, terapie prin joc, interacţiune cu copii din comunităţile de români, excursii). Persoanele care doresc să se înscrie, o pot face prin intermediul adresei de email: happybubblero@gmail.com (cu menţionarea centrului pentru care optează) şi vor fi contactaţi de către coordonatorul centrului. Programul centrelor este între 8:00-13:00.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.