Preţul la raft al uleiului se menține ridicat, însă unii fermieri se plâng că primesc prea puțini bani pentru recolta de floarea-soarelui

Preţul la raft al uleiului se menține ridicat, însă unii fermieri se plâng că primesc prea puțini bani pentru recolta de floarea-soarelui de la procesatori.

Care este situația în județul Giurgiu, unde aproape 20.000 de hectare de teren au fost cultivate cu floarea-soarelui, aflăm acum de la corespondenta RRA Marcela Petcu.

Reporter: Prețul oferit pentru floarea soarelui este unul scăzut acum, spun fermierii, deși te-ai aștepta ca lucrurile să stea exact invers. Aceasta se achiziționează de către procesatori cu prețul de circa 2.5 lei kilogramul, iar fermierii spun că vor fi nevoiți să vândă recolta pentru a-și acoperi datoriile la bănci. Oamenii cred că peste 2 luni, prețul s-ar putea dubla, dar până atunci ei vor vinde producția de floarea-soarelui, în lipsa unor capacități de depozitare.

În tot acest timp, Direcția Agricolă Județeană Giurgiu primește notificări din partea primăriilor, iar echipe mixte se deplasează în teren să constate în ce măsură au fost calamitate culturile de floarea-soarelui. S-a ajuns în anumite zone și chiar s-a depășit 50 % grad de afectare, spune directorul Petra Ochișor. Până acum, conform evaluărilor din teren, circa 3.200 de hectare cu floarea-soarelui au fost afectate de secetă./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 septembrie