Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) 73% dintre copiii ucraineni care se află în România şi-au continuat educaţia la distanţă online după programa din Ucraina. 7% şi-au întrerupt complet educaţia, iar 6% dintre ei au frecventat şcolile româneşti, unde s-au organizat clase speciale cu predare conform programei ucrainene şi cu profesori din ţara de origine, arată un sondaj realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii România”. 1% au fost înscrişi ca audienţi în sistemul românesc de educaţie. Analizând opţiunile mamelor cu privire la continuarea educaţiei copiilor pe durata şederii în România, cea mai frecvent exprimată (pentru 64% dintre copii) este continuarea educaţiei în sistem ucrainean, în cadrul unor clase speciale organizate în şcolile româneşti. Pentru 24% dintre copii mamele ar prefera o integrare treptată, prin parcurgerea unui an pregătitor în sistem ucrainean, dar cu predare intensivă a limbii române, urmat de integrarea în sistemul românesc. Pentru 9% dintre copiii, soluţia aleasă ar fi cea a integrării directe în sistemul românesc, alături de colegi de clasă români, cu predarea intensivă a limbii române.

În privinţa nivelului de cunoaştere a limbii române de către copiii ucraineni, sondajul evidenţiază că 71% nu cunosc deloc limba română; 28% au început să înveţe româna, dar nu au atins un nivel care să le permită continuarea educaţiei în limba română şi numai unul din 100 de copii ucraineni au învăţat bine limba română sau o ştiau înainte de sosirea în România, fiind de etnie română.

Întrebate care ar fi principalele obstacole care îngreunează integrarea copiilor ucraineni în sistemul românesc de educaţie, cele mai multe mame (90%) au indicat barierele lingvistice. Următorul cel mai frecvent obstacol este reprezentat de lipsa de certitudine cu privire la durata şederii în România şi perspectivele de viitor (45%). Diferenţele între programa ucraineană şi cea românească (33%) şi dificultăţile legate de procesul de echivalare a studiilor urmate în Ucraina (15%) reprezintă alte bariere frecvent indicate, în timp ce o eventuală respingere a copiilor ucraineni de către colegii sau profesorii români nu este un motiv frecvent de îngrijorare.

Referitor la încrederea mamelor în capacitatea statului român de a asigura condiţiile necesare pentru continuarea educaţiei copiilor ucraineni începând cu anul şcolar 2022/2023, studiul relevă că 46% dintre respondente au indicat niveluri ridicate de încredere, iar 19% înclină spre lipsa de încredere.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.