Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Câteva zeci de copii şi adulţi refugiaţi din Ucraina au beneficiat de activităţi de relaxare, transport şi o masă caldă în cadrul a două acţiuni organizate recent de Asociaţia ‘Institutul Bucovina’. Asociaţia a organizat, în colaborare cu Centrele de Urgenţe Sociale Suceava şi Fălticeni (nordul României), două excursii pentru 50 de copii şi 30 de adulţi, refugiaţi din Ucraina. Cele două grupuri au fost formate din câte 25 de copii şi 15 adulţi şi au făcut vizite la Mănăstirea Voroneţ şi Parcul Ariniş, respectiv Castelul Hobiţilor şi Escalada – Parc de Aventuri, unde cei mici s-au bucurat de opt trasee şi de o urcare cu telescaunul până în vârful pârtiei de schi Şoimul, precum şi de o masă caldă la un restaurant.

Peste 100 de copii refugiaţi au beneficiat, din primăvară şi până acum, de activităţile de tip after-school facilitate de cele două centre de urgenţă sociale de la Suceava şi Fălticeni, în prezent având peste 50 de copii activi. Se oferă în continuare sprijin mamelor refugiate din Ucraina, organizând-se, totodată, activităţi de tip after-school destinate copiilor, ce constau în cursuri de limba română şi de limba engleză. Adulţii participă la ore de română şi la grupuri de suport, pentru a fi identificate nevoile fiecăruia şi resursele necesare în soluţionarea acelor nevoi.

2) Copii de vârstă şcolară, refugiaţi din Ucraina au posibilitatea de a-şi continua studiile, fiind înscrişi din acest an şcolar la unităţi de învăţământ din judeţul Maramureş. Atât în municipiul Sighetu Marmaţiei, cât şi în municipiul Baia Mare au fost create clase de ciclu primar şi gimnaziu pentru elevii refugiaţi din zonele de conflict din Ucraina. 70 de copii proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina vor învăţa la Şcoala Gimnazială „Dr. Victor Babeş” Baia Mare, fiind cuprinşi într-o grupă de preşcolari, două clase pentru învăţământul primar şi două clase de gimnaziu.

 De asemenea la Liceul Pedagogic „Taras Sevcenko” din Sighetu Marmaţiei funcţionează, din acest an şcolar, o clasă de învăţământ primar şi o clasă de învăţământ gimnazial, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. În plus, la Liceul ‘Taras Sevchenko’, din sunt constituite şi grupe de gradiniţă pentru aceeaşi categorie de elevi.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.