Preşedintele SUA, Joe Biden, a acuzat Rusia că a încălcat Carta ONU prin invazia în Ucraina

„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Preşedintele SUA, Joe Biden, a acuzat Rusia că a încălcat Carta ONU prin invazia din Ucraina, fără să ceară totuşi eliminarea ei dintre membrii Consiliului de Securitate. În faţa liderilor lumii reuniţi la sediul ONU din New York, preşedintele american l-a criticat pe Vladimir Putin pentru ameninţările nucleare şi a spus că agresiunea din Ucraina este războiul unui singur om pe care 141 de naţiuni s-au unit să-l condamne fără echivoc. Corespondenta RRA, Doina Saiciuc:
Reporter: Discursul preşedintelui Biden în Adunarea Generală ONU a avut loc la câteva ore după ce oficialii americani au condamnat ordinul mobilizării parțiale anunțat de președintele rus Putin drept o periculoasă escaladare:
”Un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul în încercarea de a elimina un stat suveran de pe hartă”, a acuzat președintele Biden. ”Rusia a încălcat fără rușine principiile de bază ale Cartei ONU. Acest război este pur și simplu despre anularea dreptului Ucrainei de a exista ca stat și ca popor. Oriunde te-ai afla, oriunde ai trăi, orice ai crede, ar trebui ca toate acestea să-ți înghețe sângele în vine”.
Reporter: Oficialii militari americani sunt în cea mai mare parte sceptici în legătură cu planurile de mobilizare ale lui Vladimir Putin, arătând că antrenarea recruților ar putea dura luni de zile. La Națiunile Unite, ieri, președintele Biden a cerut liderilor mondiali să susțină ferm eforturile Ucrainei de a respinge agresiunea Rusiei și a acuzat că președintele Putin a fost iresponsabil când a proferat ameninţări cu privire la folosire aresenalului său nuclear:
”Un război nuclear nu poate fi câștigat”.
Reporter: Anterior, într-un interviu, Joe Biden a afirmat că Vladimir Putin ar primi un răspuns puternic din partea Statelor Unite dacă ar folosi arme nucleare./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 septembrie)